Thursday, 18 September 2014

20 Tip Kurus Dengan Mudah Dan Berkesan

Meh meh petang ni saya beritahu tip untuk kurus dengan mudah dan berkesan..well well macam saya share sebelum ni.Paling penting tu SIHAT...

Bila SIHAT, CANTIK HENSEM terpaksa follow tau!

Bila SIHAT...bentuk badan yang ideal tu datang la..believe me..sebab tu penting sangat kita amalkan cara hidup yang sihat..pemakanan yang sihat..nak ambil suplemen pun ambil yang SEMULAJADI, yang SELAMAT, yang BERKESAN..eh eh dan macam tread mark SHAKLEE pulak kan..hehe..

Betul ni saya cakap bukan nak iklan ke promosi ape..just give my though..major my customer kan..mereka cakap ambil SHAKLEE ni untuk SIHAT..n saya tgk semua pun cantik2 belaka n kurus..haa see..bentuk badan tu datang kemudian k..20 Tip Kurus Dengan Mudah dan Berkesan

1. Mulakan hari anda dengan menu dan jumlah sarapan yang mencukupi. Ini akan membantu mengurangkan jumlah kalori sepanjang hari. 

2. Pastikan setengah hidangan untuk makan tengahari dan makan malam mengandungi sayuran dan buahbuahan 

3. Makanlah sedikit sebelum anda menghadiri majlis makan malam. Ambillah telur rebus, epal dan minumlah teh sebelum ke majlis tersebut. Ini akan mengurangkan nafsu makan di majlis itu 

4. Tambahkan satu hidangan untuk buah buahan dan sayuran pada menu anda. Jika anda sudah lakukan, anda boleh tambahkan hidangan ini sehingga lapan hidangan sehari untuk sayuran dan buah buahan. 

5. Untuk setiap hidangan, jangan sesekali menggunakan pinggan yang besar. Gunalah piring salad setiap kali anda makan tengahari dan makan malam 

6. Ambillah hidangan sup yang lebih banyak. Sup biasanya rendah kalori dan membuatkan anda cepat kenyang. 

7. Bawalah bekal ke pejabat. Ini untuk membantu mengelakkan anda makan tengahari secara berlebihan. 

8. Cubalah untuk tidak mengambil gula selama dua minggu. Mesti rasanya luar biasa dan menutup nafsu makan anda. Namun, jika anda bertahan, pasti akan menjadi kebiasaan. 

9. Jangan ‘jadikan’diri anda gemuk dengan ‘memenuhi’ permintaan perut.Anda masih boleh mengambil 600 kalori dengan biskut atau bijirin tanpa anda sedari. 

10. Jika anda suka mengunyah ketika stres, inilah masanya untuk berubah. Anda harus fokus mencari cara lain yang lebih sihat. Carilah jalan untuk mengatasi stres tanpa melibatkan makanan. 

11. Berusahalah untuk mengambil menu rendah kalori sebelum mengambil hidangan lain. Mulakan dengan salad, sayuran dan sup. Apabila tiba pada makanan utama, sudah tentu perut anda penuh untuk menerima menu tinggi kalori 

12. Ambillah sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Sebahagian dari anda suka hobi makan di tengah malam. Ini adalah cara mereka yang makan tidak teratur atau suka mengambil makanan tidak seimbang. 

13. Jadikan makanan sebagai hidangan yang mempunyai tujuan iaitu ‘hidup sihat’. Nikmatilah makanan itu dan yakin bahawa makanan itu akan memberikan nutrisi pada badan anda. 

14. Ubahlah jadual makan malam anda. Kalau kebiasaan anda suka mengunyah, cubalah kurangkan sedikit demi sedikit. Lama kelamaan ia akan membuatkan tangan dan fikiran andalupa pada snek malam. 

15. Jadikan aerobik sebagai aktiviti yang menyenangkan. Ajaklah keluarga untuk bergerak dengan muzik kegemaran anda 

16. Tulis di atas sekeping kertas ‘tutup selepas makan malam’. Tampalkan di pintu peti 

17. Gosoklah gigi selepas waktu makan malam. Ini untuk mengingatkan anda bahawa waktu makan sudah habis. 

18. Bersenamlah dan jadikan ia sebagai kegiatan yang menyihatkan. 

19. Makanlah ketika tiba waktu makan. Jangan sesekali melakukan perkara lain pada waktu makan seperti membaca, menonton televisyen atau melayari internet. 

20. Sebelum anda membeli belah, berjalanlah sebanyak tiga pusingan di pusat membeli belah tersebut. 

Credit 

Nak baca lagi TIP KURUS ?  

KLIK SINI

Nak bantuan dengan SUPLEMEN SHAKLEE?Hubungi saya eh untuk cadangan dan konsultansi,

~Aisyah~
017-3468802
FB: radin siti aisyah
Email: rsaisyah317@gmail.com
0 comments: