Thursday, 3 April 2014

Atasi anak obesiti

Siapa tak sayang anak kan...sayang ada caranya..kerana sayang kita berikan yang terbaik untuk si manja bukan beri apa sahaja yang mereka mahu. Pemakanan sangat penting tau !

ha kalau da jadi camni sape ssh?? kite la jugak kan..
TAHUKAH ANDA??

Pendapat pakar mengatakan anak yang OBES ini tidak perlu mengurangkan makanan TETAPI mereka PERLU MENGAMBIL MAKANAN YANG BERKHASIAT. Dengan memakan makanan lebih sihat dan juga melakukan senaman. Proses pengurangan berat badan bukan berlaku sekelip mata tetapi memerlukan masa dan dorongan keluarga. Jangan sekali-kali mengurangkan makanan kanak-kanak tetapi berikan makanan lebih sihat seperti sayuran dan buahan. Pujian yang diberikan anda akan menambah sikap positif kanak-kanak dan ini memudahkan lagi proses pengurangan berat badan. 

bekalkan anak-anak dgn sayuran yg mencukupi

BAGAIMANA MEMASTIKAN ANAK MENGAMBIL MAKANAN BERKHASIAT? 

a) Pastikan seluruh ahli keluarga terbabit dalam proses pemakanan yang lebih sihat. Ini akan mengurangkan rasa terpencil dalam proses itu. 

b) Pastikan bila anda memilih makanan , makanan itu tinggi dalam serat dan juga lemak yang rendah. 

c) Jika anak anda berumur lebih dua tahun, menggunakan susu yang rendah lemak boleh membantu mengurangkan berat badan. Pastikan kanak-kanak makan di atas meja makan. 

BAGAIMANA UNTUK BERUBAH? 

Banyak perilaku keluarga menyebabkan masalah obesiti, dari jenis pemakanan keluarga sehinggalah aktiviti yang dilakukan keluarga. Untuk menukarkan perilaku ini bukanlah mudah, oleh itu perkara perkara yang disebut di bawah perlu diberi perhatian. 

Perlu diingatkan keluarga adalah pendorong utama kanak-kanak berubah kepada gaya hidup lebih sihat. 

sokongan keluarga amat penting
Penukaran perlu dilakukan secara perlahan dan tidak drastik. 

Mulakan dengan perkara perkara yang mudah untuk diubah dan pastikan objektif penukaran tingkah laku keluarga boleh dicapai.


ADAKAH SUPLEMEN SHAKLEE YANG BOLEH MEMBANTU ANAK OBES? 

Ada! Sudah pastinya Shaklee mempunyai rangkaian suplemen hebat untuk anak yang hebat. Bagi memastikan anak hebat cukup vitamin, zat mineral, kalsium, DHA dan protein selain dari pemakanan harian mereka, rangkaian Shaklee mengesorkan Mealshake yang lengkap dengan 19 multivitamin, protein, serat dan kalsium, Omega Guard dan Chewable Vitamin C.

Jom tunggu apa lagi..selamat kan anak anda sebelum terlambat. 

PM/ Whatapp saya eh

~Aisyah~
017-3468802
FB: Ummi Ammar Arif
SID:10928080 comments: