Thursday, 17 April 2014

Kenali apa itu dan cara atasi Buasir..minta jauh lah kan..

Apakah itu Buasir?

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakkan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membojol keluar, ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau 'memberi' dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran. 

Jenis-jenis Buasir 

Buasir Dalaman 
Lazimnya buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkan berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau mangkuk tandas.Jika keadaan ini berlaku, anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum. 

Buasir Luaran
Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya. 

Punca Buasir 
 • Sentiasa duduk Meneran (ketika najis keras atau sembelit) 
 • Cirit-birit 
 • Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama 
 • Batuk yang teruk 
 • Bersalin 
 • Mengangkat berat 
 • Pengalaman seks melalui dubur oleh golongan heteroseksual dan homoseksual 


Anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat buasir jika anda :- 
Mempunyai ahli keluarga yang ada buasir 
mengandung
mengalamai batuk yang melampau dan berpanjangan
meneran semasa membuang air besar. Ini merupakan sebab paling biasa untuk mendapat buasir. 

Tanda-tanda dan Gejala Buasir 
 • Gumpalan lembut atau gumpalan-gumpalan boleh dirasai sekita bahagian dubur. 
 • Rasa gatal atau pedih di sekitar dubur
 • Pendarahan, titisan darah merah cerah terutamanya selepas atau semasa membuang air besar diikuti rasa perit dan sakit. 

Peringkat Buasir
Buasir ini ade 4 peringkat, jika anda ada tanda-tanda seperti berikut, dinasihatkan berjumpa dengan doktor untuk elak berlarutan. 

Peringkat 1 
( Tahap 1) - Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar 

Peringkat 2 
( Tahap 2) - Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan masuk balik dalam dubur 

Peringkat 3
( Tahap 3 ) - Keadaan yang sama seperti tahap 2, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal, maknanya dapat ditolak dengan jari tetapi berasa sedikit sakit. 

Peringkat 4
( Tahap 4 ) - Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur. Merasa sangat sakit dan kemungkinan memerlukan pembedahan kecil untuk dilakukan 

Langkah Pencegahan Buasir 
 1. Jika pekerjaan anda memerlukan anda sentiasa duduk, sekali sekala anda perlu bangun dan berjalan-jalan sekurang-kurangnya 5 minit setiap jam. 
 2. Bergerak-geraklah di kerusi anda supaya dapat mengelakkan tekanan langsung dari rektum. 
 3. Hembuskan nafas keluar apabila anda ketegangan atau ketika mengangkat sesuatu.
 4. Jangan tahan nafas anda.
 5. Dapatkan rawatan awal untuk mengawal batuk, cirit-birit dan sembelit anda kerana buasir selalunya terjadi selepas masalah ini berpanjangan. 

Jadikan sebagai satu peraturan : 
 • Jangan membaca atau berehat-rehat di dalam tandas. Jika pergerakan usus anda mengambil masa lebih dari 3-5 minit, ada sesuatu yang tidak kena. 
 • Jika anda ingin menghindari diri dari buasir, amalkan tabiat membuang air besar yang baik. Pastikan najis anda sentiasa lembut. Banyakkan meminum air sekurang-kurangnya 1.5-2 liter sehari 
 • Makan makanan seimbang : banyakkan memakan makanan yang tinggi serat, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran 
 • Gunakan tandas pada masa yang ditetapkan seperti selepas bangun tidur setelah meminum segelas besar air. Elakkan dari memakan makanan yang boleh menyebabkan gangguan ( makanan pedas atau berempah, alkohol) atau yang boleh merangsang usus (kopi atau teh) 

Apabila terdapat gejala-gejala tertentu (seperti darah dalam najis, sakit atau gangguan pada dubur) berjumpalah dengan doktor. Jika langkah-langlah ini gagal, anda perlu bertindak segera. Sembelit merupakan satu keadaan di mana pada waktu pagi keadaannya adalah sederhana tetapi apabila menjelang malam ia boleh menjadi amat perit. 

credit to : http://ms.wikipedia.org/wiki/Buasir

Cadangan suplemen Shakle untuk atasi buasir


OSTEMATRIX 
Membantu mengurangkan SEMBELIT dan melancarkan PEMBUANGAN AIR BESAR serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

OMEGA GUARD 
Baik untuk sendi dan otot…Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, OMEGA membantu untuk MENGECUTKAN OTOT yang bengkak tersebut.

ZINC COMPLEX 
Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. ZINC COMPLEX membantu MENYEMBUHKAN LUKA di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.

Dapatkan dari saya sekarang,
~Aisyah~
SID: 1092808
FB : Ummi Ammar Arif
017-3468802


0 comments: