Thursday, 6 March 2014

Mengatasi badan lemah dan lesu

Seringkali kita merasa letih , lemah dan juga lesu selepas seharian menjalani rutin harian dengan kerja yang banyak. Namun seringkali juga kita mengambil sikap tidak peduli dengan kelelahan kita dan berharap ianya akan hilang selepas berehat dan tidur. Dulu saya pun begitu. Tapi kini tidak lagi insyaAllah.

Adalah penting untuk mengatasi masalah ini dengan segera kerana dengan tubuh badan yang sihat dan cergaslah kita mampu untuk menyempurnakan tanggungjawab kita seharian, di tempat kerja mahupun rumah. Disitu ada amanah dan hak perlu ditunaikan.

Ingin tahu bagaimana untuk menghadapi badan lemah dan lesu? Sebelum kita melihat solusinya, kaji dulu apakah penyebab badan lemah dan lesu.Antaranya:
  * Pemakanan yang tidak sihat
  * Tekanan
  * Kegemukan
  * Pekerjaan yang memenatkan
  * Insomnia
  * Darah rendah/anemia
  * Perokok tegar
  * Mengambil kafein secara berlebihan
  * Pengambilan makanan segera dan makanan rapu yang berlebihan
  * Tidak melakukan senaman
  * Pengambilan ubat-ubatan
  * Kekurangan air
  * Kehamilan

Sekiranya penyebab kelesuan ialah bukan dari terjejasnya kesihatan atau pengambilan ubat-ubatan, kemungkinan besar adalah kerana kekurangan NUTRISI. Maklum sajalah, tidak semua antara kita yang makan untuk sihat, tetapi hanya untuk selera tekak dan perut.

Vitamin untuk Mengatasi Badan Lemah dan Lesu

*Vitamin A*
Melindungi tubuh dari serangan virus dan bakteria yang menyebabkan jangkitan minor yang mungkin mengakibatkan kelesuan. Vitamin A menjaga membran dan mengawalnya dari diserang oleh patogen2 yang boleh menyebabkan badan kita jadi lemah dan lesu.Vitamin A juga untuk imuniti badan.

*Vitamin B Complex*
Vitamin B complex adalah vitamin yang paling utama dalam mengatasi kelesuan dan tekanan. Vitamin B Complex yang lengkap mengandungi 11 jenis vitamin B yang memberi sokongan kepada badan, dari segi kesihatan fizikal dan juga mental. Vitamin B complex mempunyai elemen yang meningkatkan metabolisma, tenaga dan kesihatan otak.

*Vitamin C*
Menguatkan imuniti tubuh dan menghalang jangkitan. Ia menghindarkan tubuh daripada kelesuan yang diakibatkan oleh tindakan virus dan bakteria terhadap sel tubuh.

*Vitamin D*
Vitamin D berkaitan dengan mood dan tahap tenaga. Kerana itu bagi penduduk di negara sejuk, mereka cenderung menghidapi sindrom SAD (seasonal affective disorder) ketika musim sejuk kerana kurang mendapat cahaya matahari (sumber semulajadi vitamin D).

*Vitamin E*
Selain antioksidan yang hebat, vitamin E juga penting untuk mengatasi kesan psikologi semasa haid, menopause, termasuk kesan kelesuan dan lemah badan.

Sumber: vitaminsemulajadi.com

Nak tahu apakah vitamin Shaklee yang anda boleh membantu untuk mengatasi masalah badan lemah dan lesu?

Vita Lea, B Complex ,Vita C, ESP dan Performance Drink.

1. Vitalea with iron formula
Sumber zat besi terbaik yg penting untuk pembentukan darah dan sel! Kandungan vitalea yang lengkap dengan 28 vitamin dan mineralyang diperlukan oleh badan dewasa. Menariknya, vitalea disokong oleh 7 kajian klinikal, menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan dan mempunyai teknologi salutan mikro yg membantu pembebasan segera di dalam perut. 

2. Bcomplex
 Antara vitamin yang penting untuk badan. Bcomplex membantu dalam pembebasan tenaga, metabolisme karbo, lemak dan protin. paling menarik, bcomplex adalah supplement anti stress. Bcomplex diperlukan untuk pembentukan darah dan dengan itu ia membantu mencegah anemia yang menyebabkan keletihan. 

3. Ostematrix
Supplemetn calcium magnesium yg lengkap dengan vitamin D. istimewanya ostematrix ini adalah kerana kandungannya bukan semata-mata kalsium tetpai juga mengandungi magnesium dan vitamin D. Menurut kajian USA, kekurangna magnesium boleh mengganggu aktivit elektrik, dalam otak yang menyebabkan tidur terganggu. Apa kaitannya dengan tenaga pula?magnesium juga memainkan peranan penting dalam pembebsasn tenaga keseluruhan badan kita. Apabila ianya tidak cukup, pengeluaran tenaga juga terhad, akibatnya kita mudah letih.

Sebagai tambahan, ibu2 juga boleh mengambil ESP sebagai pemakanan tambahan terutama bagi ibu bekerja yang tidak sempat untuk bersarapan. Index glisemik yang rendah dalam ESP membantu dalam pembebasan tenaga secara berperingkat ke dalam badan dan mengekalkan tahap tenaga yang lebih lama. Tidak mustahil, ramai ibu2 menggunakan ESP terutama ketika berpuasa.
Ibu2 juga boleh mengambil ESP sebagai pemakanan tambahan terutama bagi ibu bekerja yang tidak sempat untuk bersarapan. Index glisemik yang rendah dalam ESP membantu dalam pembebasan tenaga secara berperingkat ke dalam badan dan mengekalkan tahap tenaga yang lebih lama. Tidak mustahil, ramai ibu2 menggunakan ESP terutama ketika berpuasa.

Jom sihat cantik,
~Aisyah~
UmmiAmmarArif
017-3468802

0 comments: