Monday, 24 August 2015

5 Kebaikan Blogwalking Untuk Blogger Baru

Hari ni dapat tugasan dari mentor kena blogwalking kalau nak join secret group dia. Saya ok je memang selalu je jenjalan blogger lain kan :D Untuk bloggers baru mesti pelik kan camne lah nak berjalan-jalan ke blog orang lain..hihi...

Meh nak sharing info sikit ye. Apa itu blogwalking ni sebenarnya?


Kalau kita translate ke dalam bahasa melayu kann em berjalan-jalan ke blog orang lain lah lebih kurang maksudnya. Kita akan berjalan di alam maya dari satu blog ke blog yang lain dan jangan lupa tinggalkan jejak kita ye samaada dengan tinggalkan komen pada entry atau di shoutbox blog yang kita singgah tu, lagi satu jangan lupa tinggalkan URL blog so nanti senang lah kawan-kawan nak berjalan-jalan pula kan.

Ada banyak kepentingan blogwalking ni rupanye..

1.Dapat mengeratkan hubungan sesama blogger. Kita kat alam maya nih mana anak kenal kan..jadi kita saling komen mengomen lah. 

 2.  Dapat meningkatkan rank blog sama ada Page Rank Google atau Alexa Ranking. Ibarat konsep meninggalkan JEJAK tadi, spyder google dan Alexa akan crawl ke dalam  blog anda melalui JEJAK yang anda tinggalkan dan dari situlah mulanya proses ranking..

3.  Boleh meningkatkan traffic ke blog anda.Caranya adalah dengan menjadi pengkomen yang terawal di dalam setiap post di blog orang lain. Tapi kena tengok juga, pilih la blog2 yang bertraffic tinggi..

4.  Blogwalking atau BW ibarat sapaan dan teguran anda kepada jiran kita. 

5.  Sambil BW dapat menambah ilmu dan maklumat..Tak la jadi seperti katak di bawah tempurung walaupun duduk terperap dekat rumah je. Selain itu, jika kita hilang idea untuk menulis entry di blog, BW dapat membantu mencetuskan idea baru bagi penulisan artikel di Blog..

Menarikkan ? Jom kita blogwalking lagi jomm~

Tengah tercari-cari suplemen ape yang selamat, berkesan dan semuladi? Meh saya bantu ye :)



No comments: