Thursday, 4 December 2014

Atasi Rambut Gugur Dengan Shaklee

Hari ni ramai pulak yang msg tanya pasal rambut kan..jadi alang2 tu saya nak sharing la dgn semua kan. moga sama-sama dapat manfaat ye :)

Masalah rambut gugur adalah perkara biase bagi kebanyakkan orang tak kira lelaki atau wanita. 


Beberapa faktor yang  menyebabkan masalah ini ialah seperti di bawah:

1. Penurunan Mendadak Estrogen Selepas Bersalin

Kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbuhan rambut berlaku dengan baik. Tetapi sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.

2. Pengambilan Makanan Berproses Sebagai Diet Harian

Rambut juga seperti rumput hijau di padang, perlukan bekalan nutrient dan air yang cukup agar ia tumbuh subur. Pengambilan diet dengan makanan berproses menyebabkan badan kita sukar untuk menerima nutrient yang cukup untuk berfungsi. Otak akan menghantar gelombang untuk mengambil nutrient dari rambut kerana rambut secara amnya tidak mempunyai fungsi penting dalam meneruskan aktiviti harian. Kerana kekurangan nutrien seperti zinc, zat besi, protien dan lain-lain menyebabkan rambut kusam dan akhirnya gugur.

3. Stress

Stress memerlukan banyak B-complex, stress menyebabkan sekatan pada salur darah (saluran menjadi sempit) yang menyukarkan penyaluran nutrient kepada rambut.

4. Bahan Kimia Dalam Produk Rambut

Kebanyakan syampu di pasaran terhasil dari bahan kimia merbahaya yang merosakkan rambut. Macam-macam iklan yang kononnya nak luruskan lambut, lebatkan rambut, atasi rambut gugur dan produk ini dijual dengan harga yang murah. Hakikatnya, produk-produk ini mengandungi bahan kimia yang akan membuatkan rambut kita semakin rosak.

Berikut adalah supplement Shaklee yang sesuai untuk masalah keguguran rambut dan juga rambut rosak, bercabang dan rapuh.

1. Zinc Complex
2. B-Complex
2. Vitalea with Iron


3. Energizing Soy Protein (ESP)
4. Collagen Powder

Berikut pula adalah set penjagaan rambut Shaklee yang bebas kimia dan dihasilkan dari bahan-bahan semulajadi:

Untuk keguguran rambut: 

1.Revitalizing Shampoo
2.Lightweight Conditioner
3.Nourishing Scalp Treatment
(note : set ni boleh digunakan secara harian)

Untuk rambut berkelemumur, gugur, bercabang, rosak dan berminyak:

1.Purifying Shampoo
2.Replenishing Conditioner
3.Nourishing Scalp Treatment
(note : set ni utk kegunaan 1-2 kali seminggu..bukan harian)


TESTIMONI~


Nak cuba..hubungi saya terus ye,


No comments: