Saturday, 29 November 2014

Cara hantar susu ke rumah pengasuh

Assalamualaikum...
hari ni saya dapat soalan dari customer. dia tanye camni~

Berapa susu oz nak bekalkan untuk baby nak bagi pada pengasuh?

Sebenarnye benda ni kita boleh tahu tau berapa banyak baby kita minum sekali tapi mungkin utk ibu-ibu kali pertama ni tak pasti kan. boleh try n error jugak sebenarnya.

Baiklah demi menyokong pejuang-pejuang susu ibu ni saya akan membantu anda insyaallah :)

Perut baby kan kecil je.sebesar ceri je hari pertama tu..


Untuk panduan semua boleh cuba ni ye,sekarang ni ada apps lagi rasenye nak kire berapa keperluan baby kita sehari.

Bnyk research find that baby yg exclusively breastfed minum dalam 25 oz (750 mL) sehari between the ages of 1 month and 6 months.Tapi tak sume baby sama, ada jugak yg perlu lebih banyak atau kurang..jadi average lebih kurang 19-30 oz per day (570-900 mL per day). 

Anggaran di atas ni ut bby 1-6 bulan. Selepas 6 bulan if baby dah mkn solid food amount yg diperlukan akan berkurang. 

Masalah utama ibu2 ialah, tak pasti nak estimate utk hantar pada pengasuh pd hari2 pertama naik keje selepas cuti bersalin. So, begini ye kwn2 caranya: 

anggarkan dlm 24 jam berapa kali baby kita menyusu kemudian bahagikan dgn 25 Oz (anggaran minum sehari) hasilnya akan bitau kita, agak2 sekali menyusu berapa oz ebm perlu kita sediakan 

Cthnya: If sehari baby menyusu 8 kali, so kiraannya: (25/8=3.1)… So anggarannya 3.1 oz for each feeding… 

Ok, skrg dh tau berapa oz.. persoalan seterusnya berapa botol?… senang jek..anggarkan if kat rumah, antara kul 8-6ptg (ikut waktu kita kerja) berapa kali bby breastfed. Biasanya 4-5 kali. 

Penyelesainya: Dlm kes di atas hantar 4-5 botol (setiap botol 3.1oz) utk sehari… 

Harap sgt perkara ni jelas..if kurang paham bole tanya lg.. selamat mengira!..


Jom jadi ibu yg bijak supaya titisan mutiara kita tak mambazir..ok lah tu dlu kali ni..selamat berjuang ye kawan2 .teruskan usaha..yeahh!!


No comments: