Saturday, 29 November 2014

Cara hantar susu ke rumah pengasuh

Assalamualaikum...
hari ni saya dapat soalan dari customer. dia tanye camni~

Berapa susu oz nak bekalkan untuk baby nak bagi pada pengasuh?

Sebenarnye benda ni kita boleh tahu tau berapa banyak baby kita minum sekali tapi mungkin utk ibu-ibu kali pertama ni tak pasti kan. boleh try n error jugak sebenarnya.

Baiklah demi menyokong pejuang-pejuang susu ibu ni saya akan membantu anda insyaallah :)

Perut baby kan kecil je.sebesar ceri je hari pertama tu..


Untuk panduan semua boleh cuba ni ye,sekarang ni ada apps lagi rasenye nak kire berapa keperluan baby kita sehari.

Bnyk research find that baby yg exclusively breastfed minum dalam 25 oz (750 mL) sehari between the ages of 1 month and 6 months.Tapi tak sume baby sama, ada jugak yg perlu lebih banyak atau kurang..jadi average lebih kurang 19-30 oz per day (570-900 mL per day). 

Anggaran di atas ni ut bby 1-6 bulan. Selepas 6 bulan if baby dah mkn solid food amount yg diperlukan akan berkurang. 

Masalah utama ibu2 ialah, tak pasti nak estimate utk hantar pada pengasuh pd hari2 pertama naik keje selepas cuti bersalin. So, begini ye kwn2 caranya: 

anggarkan dlm 24 jam berapa kali baby kita menyusu kemudian bahagikan dgn 25 Oz (anggaran minum sehari) hasilnya akan bitau kita, agak2 sekali menyusu berapa oz ebm perlu kita sediakan 

Cthnya: If sehari baby menyusu 8 kali, so kiraannya: (25/8=3.1)… So anggarannya 3.1 oz for each feeding… 

Ok, skrg dh tau berapa oz.. persoalan seterusnya berapa botol?… senang jek..anggarkan if kat rumah, antara kul 8-6ptg (ikut waktu kita kerja) berapa kali bby breastfed. Biasanya 4-5 kali. 

Penyelesainya: Dlm kes di atas hantar 4-5 botol (setiap botol 3.1oz) utk sehari… 

Harap sgt perkara ni jelas..if kurang paham bole tanya lg.. selamat mengira!..


Jom jadi ibu yg bijak supaya titisan mutiara kita tak mambazir..ok lah tu dlu kali ni..selamat berjuang ye kawan2 .teruskan usaha..yeahh!!


Thursday, 27 November 2014

Cara Makan Omega Guard Untuk Kanak-Kanak

Assalamualaikum~

Hari ni rasa nak share cara makan omega. kalau dewasa senang je la kan..boleh telan.tapi kalau ada dewasa yang tak pandai boleh juga nak buteruskan bacaan ni demi sebuah kesihatan kan..hee..


KEBAIKAN OMEGA GUARD KEPADA KANAK-KANAK

1. Membantu mengatasi masalah asthma 
Omega 3 membantu mengurangkan keradangan dalam saluran udara paru-paru. Justeru ini mengurangkan serangan asthma di kalangan kanak-kanak, malahan orang dewasa


2. Membantu dalam pembelajaran
Satu kajian mendapati 40% pelajar yang mengambil nutrisi kaya dengan Omega 3 menunjukkan peningkatan mendadak dalam aspek pembelajaran, membaca dan fokus dalam pembelajaran.

3. Membantu memperbaiki tingkahlaku
Kajian juga mendapati kanak-kanak yang mengalami masalah tingkahlaku seperti ADHD dan lain-lain mengalami perubahan drastik selepas pengambilan makanan tambahan Omega 3

4. Meningkatkan pertahanan badan
Omega 3 membantu meningkatkan pertahanan badan kanak-kanak


5. Mengatasi masalah mengantuk dan hilang tumpuan
Omega 3 membantu meningkatkan fokus dalam pembelajaran


CARA MAKAN OMEGA BAGI KANAK-KANAK

Cara Makan 1: Kapsul Omega Guard boleh dipicit dengan jarum dan dimasukkan dalam susu anak.

Wednesday, 26 November 2014

8 Golongan yang perlukan Omega Guard

Wah da macam 8 golongan asnaf la pulak gitu kan..hihi..

ok2 serius..bukan apa..nak kata kan omega ni sebenarnya sesuai utk semua peringkat dari 1 tahun hingga lah orang tua lelaki dan perempuan. Bagi yang baru nak berkenalan dgn Omega Guard ni. jom kita berkenalan dulu ye secara ringkas.nama pun berkenalan kan.hee :D

APA ITU OMEGA GUARD?

Omega Guard Shaklee ni lebih dikenali sebagai minyak ikan. Minyak ikan ni merupakan sumber omega 3. rasanye ramai dah alert tentang omega 3 ni kan..omega 3 terdiri dari EPA dan DNA dimana kedua2 ni banyakkkkk sangat khasiatnya pada kita semua.

Ha baca la lagi meh nak beritahu ye...


Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan. 

Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA. 

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat 


Kandungan DNA dan EPA yang tinggi dalam Omega Guard menjadikan ia lebih ISTIMEWA berbanding yang lain.




SIAPA PERLUKAN OMEGAGUARD? 

ok dah sampai pun pada tajuk kita ni.:) Omega Guard utk siapa? Basically utk SEMUA :D

Shaklee mencipta makanan tambahan yang sesuai untuk kegunaan semua peringkat umur. OmegaGuard Shaklee ini sangat sesuai untuk kanak-kanak 1 tahun ke atas hinggalah warga emas. 

Ok khususnya terbahagi kepada 8~~

Tuesday, 25 November 2014

Ikan Haruan Bantu Luka Selepas Bersalin

Ikan haruan atau nama saintifiknya Channa striatus merupakan spesies air tawar karnivor yang dikategorikan sebagai antara haiwan popular di negara ini khususnya dalam bidang perubatan. 

Khasiat pati atau produk berasaskan ikan haruan


1. Hampir semua penyakit kulit menunjukkan tanda penyembuhan lebih cepat apabila mereka memakan ikan haruan ataupun produk berasaskan pati ikan haruan. disapukan krim tersebut. Antara penyakit kulit yang dikatakan termasuk kurap, kayap dan juga luka kecil serta bengkak. 

2. Hasil kajian menunjukkan asid arachidonik yang terkandung dalam isi ikan haruan amat bermanfaat dalam membantu proses penyembuhan penyakit kulit. Berdasarkan kajian itu, isi ikan haruan turut disahkan mengandungi kesemua asid amino dan asid lemak yang bermanfaat untuk proses perubatan dan penyembuhan penyakit kulit. 

3. Krim haruan boleh digunakan kepada pesakit kulit ekzema, psoriasis dan ruam di kalangan kanak-kanak dan dewasa selain mereka yang menghidap penyakit arthritis dan sendi. Namun masih banyak kajian yang perlu dilakukan sebelum pengesahan dapat dibuat berhubung khasiat ikan haruan terhadap penyembuhan penyakit kulit. 

4. Ikan haruan juga telah digunakan untuk membantu menyembuhkan luka selain meredakan penyakit berkaitan kulit seperti radang, gatal-gatal dam sebagainya. Biasanya ibu selepas bersalin akan memakan lauk pauk berasaskan ikan haruan ataupun minyak ikan haruan. 

5. Ikan haruan juga mengandungi vitamin A yang membantu menambah daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan serta melambatkan proses penuaan. Lendirnya pula mengandungi asid olelik dan linolik tidak tepu dan menariknya, kandungan kolagenya dapat mencantikkan kulit.

Monday, 24 November 2014

Check List Barang Yang Perlu Disediakan Sebelum Bersalin

Assalamualaikum~

Ha saje update ni..bukan saya yang nak bersalin..ini untuk panduan kita bersama dan panduan saya di masa hadapan nanti la insyaallah.hee..rilek2 dlu ammar baru 1 tahun laa~~

iklan gigi pulak kan..hihi~~
Mommies..nah saya kongsikan ni..brg kena kasi lengkap baru lah kan lancar je perjalanan kita semua insyaallah :)

Check List Barang Yang Perlu dibawa ke hospital 
-Rekod kesihatan (Buku Merah)
-Guarantee Letter
-IC
-baju baby 3 helai
-barut baby dan kain bedung
-pampers newborn (bawak sikit je dulu)
-Baju T-shirt dalam 2 helai atau lebih
-Stoking 2 helai

Thursday, 20 November 2014

Lobak Merah Untuk Kulit dan Badan Yang Langsing~

Assalamualaikum~

Hari ni rasa nak cerita pasal carrot sebab hari ni saya ada buat carrot susu.kononnye nak kenalkan pada ammar arif tapi macam sikit je minum..em xpe2 nanti ummi buat yang lain eh..usaha sampai ammar nak makan..yeahh..

jadinye ummi n walid la minum carrot susu ni ye..hee..

ihsan en google~
Sebaiknye lobak merah ni dimakan begitu sahaja.mentah lebih byk khasiatnye.kan..tapi minum air pun bagus jugak senang nak telan.hee..Bagus lobak merah ni tau..saya baca-baca ia bagus untuk kulit kita,  mengurangkan masalah sakit jantung , diarrhea , dan juga atasi selsema iaitu dengan membentuk antibodi dalam badan

Lobak merah mengandungi beta carotene, vitamin B dan C , alpha carotene, kalsium, dan potasium . Ia adalah baik untuk menguatkan sistem pertahanan badan untuk melawan penyakit. Selain itu juga meningkatkan pertumbuhan sel-sel- baru dan membuang toksid dalam badan.

Khasiat dia lagi..check it out~~

Tuesday, 18 November 2014

SET 3 IN 1 ~ Berpantang + Menyusu + Kurus Untuk Para Ibu

Tahniah kerana ambil berat tentang diri dan paling penting anak dan keluarga :)

Kenapa tau saya cakap camtu sebab bila kita sihat, kita boleh lakukan aktiviti seharian semula dgn baik, boleh belajar uruskan anak sendiri dan paling penting boleh susukan anak dgn SEMPURNA insyaallah.

Saya pasti mesti mommies tengah pening nak pilih yang mane satu yang terbaik.same lah saya dulu pun camtu dan faham sangat2.hee..

Ok sebelum tu nak ucap TERIMA KASIH DAN TAHNIAH sebab SET 3 IN 1 termasuk dalam senarai pilihan :) 

Memang boleh consider tau sebab ianya dijamin selamat, halal dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ok lah kita masuk tengok apa ada dalam SET 3 IN 1 ni ye..check it out~~


Secara umumnya set ini adalah gabungan 3 set utama yang menjadi pilihan kebanyakan pengguna produk kesihatan Shaklee. 

Apakah kelebihan set berpantang + menyusu + kurus Shaklee? 

Gabungan 3 set ini membantu ibu yang baru bersalin kekal CERGAS + BERTENAGA + LUKA CEPAT SEMBUH + SUSU BADAN MERIAH + CEPAT LANSING sepanjang tempoh berpantang insyaallah! Best kan :D

Monday, 17 November 2014

Yeay Saya Menang Segmen Lagi

Yeay kali ni saya menang lagi..
Tapi kali ni dapat tersenarai dalam bloglist hanwoohwan.

Tahniah2 kawan blogger yang lain jugak eh..

Ok la tu kan..dapat tambah kawan2 lagi..hoorey~~

ok lah..tu je nak cerita...:)

Saturday, 15 November 2014

Bebaskan diri dari ulser mulut a.k.a mata ikan

Assalamualaikum w.b.t~~

Bila tengok pic ni mesti teringat..adeh mmg pedih tau.siapa yang pernah rasa je tau kan..huu memamg pedih. dulu2 saya suke buh ENO, ala yang utk kalau pedih ulu hati tu..kan bila kena air dia buih2 kan..ni saya letak kat ulser mulut tu..mmg cepat sihat tapi pedihnye ya amat.

menitis air mata ha tau. :(

kalau kena kembar ni lagi sakit.
Ulser ni saya selalu kena sebab tergigit.hadeh rajin betul gigi ni menggigit kan..tapi hakikatnye bukan sebab tergigit sahaja. Tahu tak apa lagi sebenarnya punca ulser ni? 

Check it out~~

Wednesday, 12 November 2014

Pilih Sumber Omega 3 Terbaikk

Terdapat banyak minyak ikan yang berada di pasaran. Namun apa kriteria terbaik pemilihan minyak ikan yang betul? berkualiti? berkesan? 


 Di sini saya sediakan 5 kriteria pemilihan minyak ikan omega 3 yang terbaik untuk anda: 

 Kriteria 1: Jenis minyak ikan 

 Nampak macam tak penting kan jenis minyak ikan ni? samaada kapsul ke, atau sofgel atau tablet? Tapi sebenarnya ianya memainkan peranan penting dan utama. Kenapa? 

Jenis cecair/sirap 
Biasanya minyak ikan dijual dalam bentuk sirap atau cecair, sebagai contoh scotts emulsion, kebaikannya ia amat mudah diserap oleh badan, 

Namun apa keburukannya? 
Ia cepat luput apabila anda dah buka, apabila cecair tersebut sudah luput, maka ia akan menjadi berbahaya kepada badan kerana radikal bebas mula membiak di dalamnya.

Kedua, adalah mustahil untuk minum amaun yang cukup untuk keperluan badan anda. kebanyakan pengguna minyak ikan cecair kurang senang dengan bau minyak ikan yang sedikit hanyir ini walaupun setelah dicampur perasa seperti oren dsb. 

Saturday, 8 November 2014

Selamat Ulangtahun Kelahiran Yang Pertama Anakku~

Alhamdulillah~~

8 November 2014 maknanya ammar dah setahun genap dah hari ni..ummi rasa nak nanes pulak bila teringat selama setahun ni.macam2 dah kita lalui bersama kan sayang. walid je pagi2 keluar pergi kerja. ammar kat rumah dgn ummi. 24 7 mengadap ummi kan, bila ammar xde jap mmg rasa lain macam tau.da biasa gaduh2 dgn dia..:)

Welfie dgn sayang-sayang saya :)
Moga kita dapat tempuh segalanya dgn tabah bersama-sama ye 
Seawal pagi ni kami dah keluar sebab nak balik Melaka. da janji dgn nek cum n atok kan..dan kebetulan juga hari tu ada wedding my bestfriend. so 'wajib' la datang kan..sempat jumpe cik pengantin pagi2 lagi tau sebelum bergelar puan.hee..senyum pun masih lebar tau...

Friday, 7 November 2014

10 Syarat Anda Tak Perlukan Suplemen

Assalamualaikum~~

Hari ni nak share tentang suplemen. saya pun camtu jugak sebelum ni. malas la kan.susah2 je nak ambil makanan tambahan semua ni. Bukan dah cukup ke makanan yang kita makan setiap har ni. Dulu2 ingat semua ni untuk orang sakit je.tak pun orang pregnant or pantang ke..haha jahil nye daku tapi kini mata ku sudah 'celik' insyaallah.

Ubat prescribe only by Doctors. Suplemen ni makanan tambahan. 


Soalnya..perlu ke lagi makanan tambahan ni? 

"I ni tak disiplin. Aku ni tak compliance..Nak hidup secara semulajadi jer tak nak berharap" 
macam2 lagi alasannye ye.hee~~


Ok lah..tak perlu ye ambil kalau begitu.tiada paksaan :)

ye betul ni tak perlu tapi kena penuhi syarat bawah ni.Boleh tak? Ada Berani?


Tuesday, 4 November 2014

GIVEAWAY by FYRA SHARIF ;)


Assalamualaikum w.b.t.

Hari ini dengan lafaz bismillah, pertama kalinya UAA nak join Fyra anjurkan GA yang bertitle GIVEAWAY by FYRA SHARIF and I'll be one of the Sponsor!

Lai lai meh join GA ni... hadiah menarik hati jugak tau...check it out~~

Caranya mudah sangat2..Klik je pic bwh ni and follow step2 dia ye :)

http://cendolovers.blogspot.com/2014/11/giveaway-by-fyra-sharif.html

Monday, 3 November 2014

10 makanan yang membantu melawan selsema

Bila selsema je kita mesti terus nak cari ubat kan.ha apa kata kita bertahan sikit kurangkan kebergantungan pada ubat. Boleh cuba ikhtiar guna ni ye :)

Bawang Putih
Sebagai antibiotik semulajadi, bawang putih membantu dalam melawan jangkitan. Selain itu, ianya mempunyai beberapa ciri-ciri anti-virus dan juga menghasilkan antioksidan. Untuk memastikan anda mendapat manfaat yang sepatutnya cuba makan mentah.

Khasiat Avocado Untuk Ibu Hamil dan Cantik

Tadi tengok wanita hari ini..wah duk umah katanya kan..hihi..sempat la nak layan sume ni.itu pun sambil-sambil bagi ammar arif makan :)

Tajuk dia menarik hati saya iaitu "Khasiat Avocado".


Since saya pun tak pernah rasa.jadi teruja la jugak kan...Dulu patutnya nak cuba bagi kat ammar tapi tak kesampaian pulaknya.em takpe2 nanti kita cuba ye..Avocado ni bagus utk ibu-ibu hamil jugak tau kerana ada kandungan asid folic dalamnya.

Jauhi MLM Haram Jadah~~

Assalamulaikum~

Bila sebut MLM je mesti menyampah kan..tak sangka saya pun dah 'terjebak' sama ha..hee..

Yelah kalau dulu bila sebut MLM je mesti orang ingat kena jual kena jual kena cari orang..cari orang..mula-mula semangat la kan..lepas tu bila ajak semua pun tak nak..

Lastly terkubur lah..tu tahan lagi kan..

Meh nak share ciri-ciri MLM yang semua harus JAUHI!!


1. LEBIH MENEKANKAN MENCARI DOWLINE

Produk dia sekadar untuk tutup mata je. Produk ntah apa2 je dan even tak berguna pun pada kita. Kalau ada yang ajak camni lari jauh2 tau..

2. MODAL BERIBU-RIBU

Yang kena kua MODAL BERIBU pun no no no..sampai nak pinjam dgn along bagai.memang cari pasal la dek non oii..

3. JANJI MANIS 

JANJI2 manis lagi..peh..sekali hilang entah kemana bawa duit orang..jahat tau camtu..kebanyakan MLM memang suka nak janji kan rumah besar, kereta mewah, jalan sana jalan sini..yep2 siapa tak nak kan..cuma duit bukan segalanya tau...orang2 camni la da merosakkan kesucian MLM!


Ingat nak kaya tu tak salah..tapi kena hati-hati tau...habis yang ecah join ni bukan MLM ke?

Sunday, 2 November 2014

Kenapa Minyak Ikan Baik Untuk Ibu Hamil?

Assalamualaikum...

Meh ni nak share tentang Minyak Ikan dan Ibu Hamil :)
Dalam entry ni mommies boleh tahu tentang...

Apa itu minyak ikan?
Apa kaitan minyak ikan ni dengan ibu hamil kan? 
Minyak ikan bagaimana yang kita cari?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apa itu minyak ikan?

Insyaallah...ok sebelum ni tu meh berkenalan dgn Minyak Ikan ye~

Ingat tak dulu-dulu masa kecil mak kita selalu suh minum scott emulsion..minyak ikan la tu. tak sedap kan lagi yg original tu..huu tapi telan la gak tu untuk perlindungan dan imuniti kan. gitu lah lebih kurang..

5 kebaikan minyak ikan untuk kesihatan

Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, iaitu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita. Ianya boleh didapati dengan banyaknya di dalam ikan air sejuk berlemak tinggi seperti mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.

Apa kaitan Minyak Ikan dan Ibu Hamil?



Minyak ikan ni membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori.