Monday, 8 September 2014

Panduan memilih Kolagen

Kolagen oh kolagen...memang semangat ok nak cite pasal kolagen...ye la sejak menjak da jadi SID ni, my passion about health n beauty memang da increse 200% ! wah da macam rindu awak 200% pula kan..hee..Plus sekarang maybe for a time being, da jadi 'fulltime housewife with degree' ok...my mom ok je sebab apa yang penting ILMU tu..moga dapat menjadi seorang ibu dan isteri yang BIJAKSANA la hendaknya :D

Ok korang tau tak kolagen tu apa? Kolagen adalah protein yang terdapat dalam badan manusia.

Hakikatnya Kolagen memang bagus buat tubuh badan kita kerana ia adalah komponen utama untuk membina block2 protein dalam tubuh kita. Tubuh kita mampu membina kolagen ia sendiri tetapi pada masa yang sama kita juga kehilangan 1.5% setiap tahun bermula 25 tahun ke atas.


So jika tak dijaga di tambah pencemaran dan radikal bebas yang menyerang tubuh serta amalan diet buruk menyebabkan kadar ini mungkin lebih tinggi. Aww saya tak mahu yer tua sebelum waktunya.


Tapi adalah penting la kalo nak makan ape supplemen sekalipun kenalah yang terbaik kan?

So macam mane nak pilih yang terbaik? 

Ikuti panduan ini.. 

1) Lebih baik pilih dalam bentuk makanan dari di suntik untuk memastikan sistesis enzim mengoptimumkan serapan ke dalam tubuh badan

 2) Pilih size kolagen sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. Microfine size mmbantu penyerapan yang baik kerana size ini adalah paling optimum diserap oleh sel, maka setiap kolagen yang di ambil up to 100% diserap dan memberi efect lebih cepat. 

3) Pastikan setiap pemilihan kolagen mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci kelempaban yang berpanjangan. 

4) Pastikan kolagen mempunyai antioksidaan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan

5) pastikan supplemen itu mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri

6) Kolagen juga penting bukan sahaja untuk kekal cantik tapi kesihatan sendi juga perlu dijaga maka adanya kandungan glucosamine adalah bonus point untuk mendapat sendi yang sihat

7) pastilkan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin

8) Last but not least pastikan ia SELAMAT dan tidak bertoxin kerana we want MAGIC potion into our body not TOXIC!!

Well enough said hehe:) Kolagen pilihan saya sememangnye memenuhi kriteria ini :D

CREDIT

So nak tau ke apa pilihan saya?


Baca lagi tentang Collagen Powder? 


Jom la kita sihat cantik ye...sediakan payung sebelum hujan :D

~Aisyah~
017-3468802
FB: Radin Siti Aisyah
Email: rsaisyah317@gmail.com



No comments: