Sunday, 14 September 2014

Lempeng Nasi UAA

Assalamualaikum..buat apa tu? ke ada yg sambung cuti..ye lah esok Hari Malaysia pulak kan..boleh la cuti panjang sikit..kan kan...ha boleh la cuba resepi lempeng nasi yang super mudah nih..saya pun dapat ilham sebab ada nasi lebih..tapi tak pasti jugak camne n terus la google..

Ha see tak tahu cari kan..tak de alasan tak tahu masak lagi..dari yg senang hingga ke complicated sume pun ade..google je babe..nak goreng pisang pun bole la nk google..aahahaa...

No excuse..! kan kan...

Lempeng ni saya bagi kat ammar makan jugak tau..tapi ammar makan dgn kurma yang direndam n di blend..sedap tau..serius..cuba2...jangan tak cuba..em ok lah..ni dia resepi dia..

Lempeng Nasi
Sumber : matgebu@tiffinbiru.com

Bahan-bahan
2 cawan nasi sejuk (nasi semalam) - kalau x de nasi smlm nasi baru pun ok gak..
3 cawan air
1 1/4 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa (ni sy buh sikit sgt..setengah cubit..haa...sebab nak kasi ammar gak kan)
2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun (saya guna minyak zaitun..baik utk kesihatan..:D)
Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah

Cara-cara
1. Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak.
2. Kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
3. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.

Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis.

Ha senang je kan...Selamat mencuba.


Ni lempeng nasi version UAA :)

Sedap babe..da sejuk pun lembut je...jom jom masak sendiri~

~Aisyah~

No comments: