Friday, 19 September 2014

Donut Gebu UAA

Assalamualaikum..hai hai..hari ni rasa nak share resepi donut..well rasa ramai kot da tahu buat ni..saya je ke baru nak tau buat ni..ahaha..tapi tetap excited ok nak share dgn semua..mane la tau ade yang tak tahu lagi kan..since hari ni hari jumaat kan..elok la kite sedekah..sedekah ni banyak cara, kalau tak boleh dari segi wang, kita boleh bagi tenaga, masa, ilmu dan sebagainya dimana apa-apa yang memberi manfaat pada semua..ha gitu lah dia~~

hari ni saya nak sedekah ilmu..ilmu nak buat donut yg gebu..sharing is caring..kan kan.. (^_^)

Meh sediakan bahan-bahannya ye

Resepi asal: FB Rosnie Rose
Dicuba oleh: Ummi Ammar Arif

BAHAN A
4Cwn tpg gandum
3 SB marjerin
3 SB gula halus
1 ST garam
1 BJ telor
3 SB susu pekat

BAHAN B
1 Bungkus yis 11 gm
1 Cwn air suam
1 SK gula
BHN ni campur n kacau ckit
Biar 10 mnt @ hgga yis berbuih

Ok cara-caranya baca lagi ek seterusnya,

Campur bahan A...Ramas2 jd mcm serbuk..excited ok campur2 ramas je pakai tangan..jadi la begini rupanya bahan A.

Bahan A 
Campur bahan B pula..ha gitu la rupenye bile dia dah berbuih..yis ni ada bau sikit rupenye..haha nampak sangat first time buka plastik mauripan tu kan..xpe2 kita belajar kan~

Bahan B
Lepas tu campur bahan A dan bahan B.Uli sampai doh tak lekat di tangan. yang ni tak sempat nak ambil gambar,tangan tengah lekit2 kot..ok xpe..next~

Perap dlm micwave tanpa on kan ye atau bungkus dlm plastik dlm sejam gak..saya letak dalam microwave..mak oi terkejut dia naik jadi camni tau..

doh yg gemuk dan pnuh angin
Bila doh naik tumbuk doh utk kuarkn angin. jangan lebih-lebih pulak tumbuk..hehe
lepas di buangkan angin
Buat la apa bentuk yg anda suka..tak payah nak perap utk kali kedua sebab masa kita bentuk tu doh dah sedia naik

nampak tak cubaan buat huruf UAA...stand for ummi ammar arif :p
ok-ok serius..suka hati je bentukkan..ada besar ada kecil.yang kecil tu untuk ammar lah..senang dia nak pegang.kan kan..


Then goreng dengan api sederhana je sampai kekuningan
Ok siap ...taraaa...ni lah hasilnya...

Donut Gebu UAA
Untuk penyimpanan, saya goreng separuh masak then biar dia sejuk jap n masuk terus dalam freezer. hari ni goreng lagi..masih sedap dan gebu tau..yummy..rasa nak goreng lagi la pulak kan..hehe

Masih tetap gebu ..ehehe
Ammar Arif punya ummi tak letak gula ye sayang..nampak tak lagi putih tu sebab gula di blend lagi halus..so ikot selera masing2 lah kehalusan gula tu..ok senang kan..so apa lagi..sediakan bahan-bahan dan buat yee..

Selamat Mencuba..selamat mendonut :D

~Aisyah~

No comments: