Sunday, 21 September 2014

5 Tip DIet Untuk Tambah Berat Badan

Selalu orang tanye bagaimana nak kurus kan..tapi ada jugak tau yang survive untuk naikkan berat badan. Jangan main-main tau benda ni. Kurus tak semestinya Cantik, Gemuk tak semestinya hodoh. Ha gitu. Apa yang lebih penting? 

SIHAT (^_^)

Ha pandai pun...sebab tu kena amalkan cara hidup yang sihat..makan yang sihat..yang fast food ni sume tak payah la.sesekali tu boleh la kot..tapi jangan jadikan amalan..orang kurus pun kena jaga makan.Ada gak kes tau dia kurus tapi rupenye kolestrol dia tinggi sebab apa? hari-hari dia makan nasi lemak teh tarik semua tu lah. Orang tengok dia ni tak naik-naik pun tapi tak boleh jugak sebenarnya camtu tau...

Ok meh saya nak share bagaimana DIET untuk naikkan berat badan ke ideal?


1. Jangan biarkan perut anda kosong tanpa makanan melebihi empat jam. 

Badan kita memerlukan bekalan tenaga yang berterusan kerana ia berfungsi seperti enjin yang sentiasa dihidupkan kerana jantung sentiasa berdenyut, darah sentiasa beredar, otak dan otot juga sentiasa bekerja.

Apabila kita melangkau waktu makan tanpa mengikut jadual, kita sebenarnya telah mengganggu sistem tubuh yang seperti juga enjin yang memerlukan bahan api untuk terus beroperasi. Hasilnya ialah keperluan tenaga terjejas termasuklah jisim otot.

Kaedah terbaik untuk mengelakkan badan daripada kehilangan tisu-tisu yang penting adalah untuk makan secara tetap, jarak kira-kira dalam 3 ke 5 jam. Makanlah dengan konsisten kerana konsistensi adalah kunci utama. 

2. Makan beberapa makanan sekaligus. 

Kita perlu mensasarkan sekurang-kurangnya tiga kumpulan makanan. Bukan sekadar sebiji pisang atau segenggam kacang. Tambahkan dengan beberapa keping roti bakar bersama dengan mentega. Sebagai pelengkap, segelas susu organik tanpa lemak atau segelas soya.

Pengambilan pelbagai variasi makanan akan meluaskan lagi spektrum nutrien untuk tubuh yang bekerja sepanjang hari.

Piramid makanan
3. Makan dengan sihat dan ambil makanan padat dengan khasiat. 

Cara terbaik untuk memaksimum pengambilan nutrien tanpa perlu makan secara berlebihan adalah dengan memilih makanan yang kaya dengan nutrien seperti karbohidrat, protein dan lemak dalam hidangan yang kecil.

Buah-buahan kering adalah contoh yang baik. Dengan air yang diserap keluar, jadi secawan anggur bertukar menjadi suku cawan kismis. Hanya pastikan mengambil buah-buahan kering tanpa gula tambahan atau pengawet. Lebih berkhasiat dan padat dengan nutrien yang diperlukan tubuh. 

4. ‘Minum’ makanan anda.

Cecair tubuh sebenarnya tidak diganti dengan mudah seperti makanan pepejal. Jadi apabila anda cuba untuk menaikkan berat badan, cecair boleh ditambah dengan minum sebagaimana biasa kerana ianya takkan membuatkan anda berasa sendat atau kembung perut.

Pilihan terbaik termasuklah jus buah-buahan segar, susu organik atau soya dan smoothie. Smoothie adalah ideal kerana anda boleh mengambilnya dengan pelbagai makanan seperti gandum, mentega kacang, jus lobak merah dan serbuk protein. 

5. Makan tepat sebelum tidur. 

Pada kebiasaannya, banyak proses penyembuhan, pembaikan dan pertumbuhan semula (regenaration) oleh tubuh berlaku semasa kita tidur. Ia adalah waktu yang sibuk untuk tubuh membina otot dan tisu.

Justeru, makanlah snek yang sihat sebelum tidur untuk memastikan nutrien mencukupi bagi tubuh untuk menjalankan tugas. Paling bagus mungkin anda boleh makan semangkuk kecil pasta salad yang dibuat dengan minyak zaitun extra-virgin, sayuran yang dicincang dan protein tanpa lemak seperti kacang, dada ayam atau keju organik. 

Credit

Ok selamat mencuba ya..apapun jangan stress..life must go on..be healty be happy k :D

Nih saya nak share bagaimana suplemen Shaklee bantu naikkan berat badan secara SIHAT...


Meal Shakes
Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. Sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein. Supplement penting untuk menambah berat badan yang mana ia membantu menambah selera makan. Walau kita kurang makan namun pengambilan Meal Shakes ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga.

Vita-Lea
Membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid atau beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam Vita-Lea kita), tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.


B-Complex
Mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. Mengawal atur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

Dah ada yang berjaya tau dengan bantuan set ni alhamdulillah...teruja okeh..



Nak cuba gak tak..meh meh....


Hubungi saya terus lah kalau nak dapat diskaun lagi. nanti saya consult cara makan semua..ha kan..

Jom jom kita sihat dan cantik~

~Aisyah~
017-3468802
FB: Radin Siti Aisyah
Email: rsaisyah317@gmail.com

No comments: