Tuesday, 30 September 2014

Hot Item Para Ibu Bekerjaya dan Surirumah :D

Assalamualaikum..

Meh meh nak kabar hot item untuk para ibu..apa tau..saya sendiri pun tgh consume set ni tau. Alhamdulillah rasa best je badan ni..badan rasa sihat dan bertenaga. tau lah kan surirumah camne aktiviti nya.pagi2 bangun nak kemas rumah, masak, basuh baju, sidai baju, sapu, mop, utk masa sendiri lagi..nak makan,solat..macam saya ni nak handle customer, urus stok, nak update facebook, blog. fuhh panjang listnya kan kan..Sebab tu saya perlukan vitamin supaya saya dapat pastikan aktiviti harian saya berjalan lancar insyaallah..

Kulit rasa cantik je tau sebab ada ESP dan Vit C tu. Vit C yang bantu bina imuniti dan kolagen dalam badan. jerawat pun segan-segan nak muncul tau. ESP tu protein, so dia bantu bina sel baru setiap hari dalam badan kita. ha ni bonus tau..dari  segi penyusuan ESP ni dia bantu pekatkan susu kita insyaallah baby pun lena je tidurnya tau.

Alfalfa pula dia bantu detox buang segala toksin2 dalam badan dan dia ni lah milk booster. Kalau ESP tadi bantu pekatkan Alfalfa ni dia bagi susu ni jadi banyak.

Ostematrix pula kalsium. tahukan antara komponen susu ibu adalah kalsium. so dengan pengambilan ni dapat lah tingkatkan lagi KUALITI susu ibu tu.

Bagi saya Set 3M ni setiap ibu kena ada..tambahan lagi untuk ibu bekerjaya yang nak susukan anaknya. Nak kumpul stok banyak kan..

Ok lah...Check it out. :D

Saya cerita sectra ringkas. Ini lah dia SET PENYUSUAN 3M

Set 3M ini mengandungi Multivitamin lengkap iaitu dengan gabungan produk SHAKLEE seperti:-


My favourite :D
SET 3M ialah set untuk membantu ibu-ibu menghasilkan susu yang lebih banyak dan berkualiti, dengan syarat konsep asas penyusuan dipatuhi dengan disiplin.

Konsep asas penyusuan :

1. PAM / kosongkan payudara setiap 3-4 jam sekali dengan konsisten

2. MINUM banyak air kosong setiap hari.

Kebaikan Set 3M : 

[✔] Sentiasa BERTENAGA Sepanjang Hari

[✔] Meningkatkan Kualiti Susu (Susu Pekat)

[✔] Mengurangkan sakit pinggang dan lenguh badan

[✔] Mengembalikan KEINTIMAN hubungan suami isteri

[✔] Membantu ibu menyusu KEKAL CERIA tanpa stress

Rahsia Set 3M : 

1) Vitalea - multivitamin (28 vitamin dan mineral yg diperlukan badan)

2) Bcomplex – untuk anti stress yang menjadi faktor penyebab susu merudum, serta dapat mengurangkan rasa penat

3) Vitamin C – sebagai antibodi dan bantu cepatkan baikpulih luka

4) Ostematrix – sumber kalsium komponen utama susu ibu, utk tumbesaran tulang dan gigi anak dan kesihatan tulang ibu.

5) Alfalfa – milk booster, atasi keputihan, mengurangkan bau badan serta merapatkan vagina.

6) ESP – protein merupakan salah satu komponen utama susu ibu yang menjadikan susu ibu pekat, menjadikan ibu sentiasa bertenaga, menghasilkan sel2 kulit yang cantik, anjal payudara.

Jadi, Set 3M adalah jawapan bagi ibu-ibu atau bakal ibu-ibu yang terlalu sibuk dengan kerja dan ingin sentiasa menyimpan stok susu yang banyak bagi memastikan si manja mereka mempunyai bekalan susu berkualiti yang secukupnya.

Nak tahu lanjut lagi?

Hubungi saya Aisyah di 017-3468802


Monday, 29 September 2014

Semuanya tentang Mindset

Hai petang ni nak sharing tentang mindset. Penting tau set minda kita sebab apa yang kita fikir  apa yang kita cakap itu lah yang bakal terjadi.  

Sebab tu sila berhati-hati dengan apa yang kita FIKIR..


Meh nak bagi satu kisah..

"MINDSET"

Ayah berpesan
Sebelum sang ayah menghembuskan nafas  terakhir, dia memberi pesan kepada kedua anaknya :

“Anakku, dua pesan penting yang ingin ayah sampaikan kepadamu untuk keberhasilan hidupmu”

“Pertama : Jangan sesekali menagih hutang daripada sesiapa pun”
“Kedua : Jangan sesekali tubuhmu terkena terik
matahari secara langsung”

5 TAHUN BERLALU:

Friday, 26 September 2014

Slimming dan Menyusu 2 in 1 gitu..PART 2

Assalamualaikum...hai semua..

Sekian lama baru dapat sambung part 2 ni kan..nah baca PART 1

kali ni nak sharing picture saya lah..ni pic masa anak dara..maintain lagi la masa ni..nak pakai ape pun boleh..anggun sungguh rasa..haha perasan kan..ehe..

control cun la sgt..masa kua dating katanya..hee
Al-kisah bermula lepas kahwin, happy katanya..badan seperti di pam-pam..saya nikah 7.7.2012 kenduri nya 9.9.12. ada gape kat situ kan..dalam tempoh tu la kot sebab makan tak jaga..tapi tetap maintain senyum..hehe..tiba2 rasa rindu pulak kawan-kawan..aish how fast time fly..

single lagi diorang ni tau :D

Wednesday, 24 September 2014

Jom Membeli Sambil Menderma

Assalamualaikum~~

Bulan ni kan..memang bertuah la siapa yang beli 3 canister Meal Shakes sebab:-

Dia akan dapat PERCUMA satu lagi canister.waa memang jimat sangat lah kan...ye lah beli tiga dapat empat..memang la untung kan :D

Seterusmya, dengan setiap pembelian Buy 3 Free 1 tu, dia akan dapat menderma jugak tau. Pihak Shaklee akan mengambil 10% dari hasil jualan untuk disalurkan ke 2000 keluarga kurang mampu selama setahun... Untuk maklumat lanjut klik poster dibawah.

Buy 3 Free 1
Dapat percuma 1 Meal Shakes sambil membantu mereka yang memerlukan
Ada yang tak tahu lagi Meal Shakes tu apa ya? 

Baca ni ye ---> Ada Apa Dengan Meal Shakes?

Saya personally pun minum ni jugak tau..nak bagi ammar belum cukup umur lagi..ehe...takpe susu ibu is the best..cukup sangat-sangat dah insyaalah..

Tapi kan dalam family saya semua pun almost minum tau..mama, ayah, kakak, abang..apa orang kata da  macam nestum ke susu camtu lah tapi ni lebih baik sebab dia macam Vitalea versi Air. Kami da jadikan dia breakfast memang ambil ni hari2 tau..:D Anak buah pun ada minum gak alhamdulillah tgk diorang sihat ceria gembira gitu.

 Dan yg best lagi Mealshakes ni bukan sahaja kaya dgn protin dan kalsium.. tetapi juga kaya dgn vitamin penting terdapat dlm per serving Mealshakes .. Vitamin A, Vitamin B12, B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folic,  Vitamin C, Vitamin E, Biotin, Vitamin D, Niacin, dan juga mineral2 penting kalsium, iodin, besi, fosforus, magnesium, selenium, chromium, molybdenum, zinc..

selalunya saya campurkan dengan ESP so akan dapat minuman yang lebih padat dan berkhasiat..sedapp rasa vanilla gitu~

Ni cadangan resepi yang boleh. Gantikan ESP dengan Meal Shake.


Ramai ibu-bu yang dah cuba beri pada anak mereka tau dan alhamdulillah...beri kesan positif. bertambah selera makan, utk imuniti anak-anak kita dan kita dapat pastikan khasiat mereka setiap hari.

jpg

Nak baca Testimoni lagi? 


Em ok lah dulu eh...so jom jom dapatkan Meal Shake anda sekarang. Offer ni untuk Bulan September 2014 ni je tau..lain kali kena tunggu Shaklee roger lah..


Jom Sihat Sihat Sihat, meh dapatkan dari saya,

~Aisyah~
SID anda semua
017-3468802
rsaisyah317@gmail.com
FB: Radin Siti Aisyah

Tuesday, 23 September 2014

Hebatnya Kuasa Fokus

Hari ni rasa rajin pulak nak cari info tentang kuasa FOKUS. ada banyak lagi kuasa tau..hihi dah macam kuasa apa pulak kan...


Dalam konteks yang saya nak kongsikan hari ni adalah kuasa fokus dalam perniagaan. Ada banyak sangat jenis cabang perniagaan di dunia ni kan..Minat nak buat bisnes tapi tak tahu nak buat apa kan..tu biasa..saya pun sama..saya pun baru nak melangkah ni...

Kenapa saya pilih apa yang saya buat sekarang ni? Kenapa Shaklee?

Anda yang nak mula pun bebas memilih apa jua yang anda minati. Yang penting FOKUS!

Sebab bila kita fokus kita akan cuba untuk usaha yang terbaik dan buat dengan bersungguh-sungguh. Contohnya bila kita fokus nak berniaga baju, kita kena cuba cari background, cari customer, buat marketing dan segalanya berkaitan baju tu..ha boleh ke ni? 

Meh nak bagi kata-kata sikit..hee
“Orang yang berjaya bukan sebab mereka hebat, tapi mereka sentiasa istiqamah.” Sifu Siddiq

GIVEAWAY – SAYA NAK SIHAT

Assalamualaikum..hai jom join GA nih... KLIK SINI
http://thehealthinspector.wordpress.com/2014/09/22/saya-nak-sihat-giveaway/

Ok done follow semua~

Slogan time..:D

Saya nak sihat kerana saya ingin melakukan kerja seharian dengan baik dan lancar sebagai seorang ibu, isteri dan permaisuri. Bila semua berjalan dengan lancar, semua kerja pun boleh dilakukan dengan pantas , efektif  dan efisyen. Bila sihat cantik akan datang dengan sendirinya dan saya percaya bila sihat kita dapat beribadah dengan baik seterusnya berjaya didunia dan akhirat mudah-mudahannya .

2 orang bertuah yang saya nak ajak join sama,,

ierah sulaiman
weena

ok. harap kali ni saya jadi orang yang bertuah lah...hee..

jom join Giveaway ni~~

Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM


Assalamualaikum w.b.t.

Klik BANNER untuk join
SIMPLE GIVEAWAY & BLOGWALKING by Yana Pink Blossom secara rasminya bermula pada 23 September 2014, jam 11.00 pagi dan akan berakhir pada 30 September 2014, jam 11.59 malam, 1 minggu sahaja. Tujuan utama giveaway ini adalah memudahkan Yana untuk blogwalking ke bloggerista semua yer. Kita boleh berbalas kunjungan sesama peserta. Semua bloggerista dijemput join giveaway ni.

HADIAH : 
WANG TUNAI RM10 x 5 pemenang

*Pemenang akan dipilih melalui random.org

SYARAT-SYARAT :
1. WAJIB follow blog Yana Pink Blossom
                                               2. WAJIB like Fanpage 
3. Buat entri bertajuk Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM
4. Copy Coding dan paste di ruang HTML entri anda
5. Tinggalkan URL entri korang di SINI
6. Siap & Good Luck (^^,)

Ok done~~

Monday, 22 September 2014

Let's eat Bananana~~

Tajuk je english sebab nak sebut bananana~~

Ala yang macam tv3 tu..ehe..comel betul pengacara bdk2 tu..bila cakap2 je ok tapi bila sebut bananana je mesti nak ade tune dia..agak comel disitu..(^_^)

Hari ni ammar breakfast makan pisang dlu..pastu ummi bagi dia cekodok nasi ikan bilis. then tengah hari makan sup ketam. dia chicken pox ke? eh takde lah..saje je bagi sebab sebab nak bagi lah...untuk imuniti dan persediaan..boleh tak camtu...ha pastu kan yang nak cerita ni..sebab makan banana tu kot dia ari ni membuang sampai dua kali.lawas sungguh anakku ini...minum pulak susu ibu alhamdulillah..

Pisang oh pisang..bananana~ ha gitu bunyi nye..
pisang ni sumber vitamin B6 yang baik tau. Vitamin B6 ni baik untuk ibu hamil sebab dia bantu atasi moning sickness, bg tenaga dan sebagainya. nanti saya cerita panjang lagi tau gizi utk ibu hamil.

Entry kali ni nak sharing khasiat pisang secara am..baik utk semua. :D


Ammar suka sangat pisang ni..dulu blend..sekarang dia dah boleh makan gitu je da ade gigi 4 batang atas bawah da...tapi kena pantau la ye..bila baca-baca lagi kan pisang ni ada banyak lagi khasiat dia selain dari melawaskan, baik untuk mata, jantung dan perkembangan otak. patut la aktif je lepas makan pisang, tak mau tidur.oh anakku :D

Meh kita baca ni..sharing is caring..kan kan~~

Antara Khasiat Dan Manfaat Buah Pisang Untuk Kesihatan

Sunday, 21 September 2014

5 Tip DIet Untuk Tambah Berat Badan

Selalu orang tanye bagaimana nak kurus kan..tapi ada jugak tau yang survive untuk naikkan berat badan. Jangan main-main tau benda ni. Kurus tak semestinya Cantik, Gemuk tak semestinya hodoh. Ha gitu. Apa yang lebih penting? 

SIHAT (^_^)

Ha pandai pun...sebab tu kena amalkan cara hidup yang sihat..makan yang sihat..yang fast food ni sume tak payah la.sesekali tu boleh la kot..tapi jangan jadikan amalan..orang kurus pun kena jaga makan.Ada gak kes tau dia kurus tapi rupenye kolestrol dia tinggi sebab apa? hari-hari dia makan nasi lemak teh tarik semua tu lah. Orang tengok dia ni tak naik-naik pun tapi tak boleh jugak sebenarnya camtu tau...

Ok meh saya nak share bagaimana DIET untuk naikkan berat badan ke ideal?


Saturday, 20 September 2014

Ada apa dengan Meal Shakes?

Assalamualaikum..hai hai~

Sihat ke? Hari ni rasa nak sharing tentang MEAL SHAKE. Em em ape lah benda nya kan.. Ia adalah makanan tambahan yg sesuai untuk seisi keluarga!!. yep2 betul.....dari adik sampai atok boleh minum tau :D tapi dos dia tak sama lah..nnt saya cite lagi ek cara nak makan dia~~

Rasa pun  sedap..rasa vanilla wangi je..kan kan...dengan fruktosa semulajadi dan nutrien yang diperlukan oleh badan,lagi best sebab tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan tau...

Kenapa bagus sangat ke?
  • Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. 
  • Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. 
  • Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. 
  • Pilihan protein soya terbaik anda. 
  • Sediakan vitamin dan mineral penting-nutrien asas yang anak-anak yang sedang membesar dan remaja-remaja perlu untuk terus kuat dan sihat. 
  • Sumber terbaik serat pemakanan dan protein 
  • Sumber pekat kalsium 
  • Index glisemik rendah 
Siapa yang perlukan Meal Shakes Shaklee? 
  1. Sesuai untuk semua kanak-kanak terutamanya yang kurang selera makan atau yang sembelit ataupun boleh juga di minum oleh kanak-kanak obesiti. 
  2. Selain itu, ia juga sesuai untuk sesiapa sahaja ( Ibu mengandung, ibu menyusu, pesakit yang dalam proses pemullihan selepas operation, mereka yang inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat). 
  3. Dicipta juga untuk anda yang tidak gemar supplemen dalam bentuk tablet kerana Mealshake ni datang dalam bentuk serbuk, dibancuh jadi minuman yang sangat lazat. 
  4. MealShake ini juga bagus untuk mereka yang ingin menambah atau memantau berat badan. 
6 fakta menarik tentang Meal Shakes: 

1. Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z, Mineral dan ‘Trace Mineral’. 

Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.

*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan. 

Dapat banyak vitamin dalam satu cawan :D

Friday, 19 September 2014

My Nursery a.k.a My Office~


Ok saje je nak share pic my nursery a.k.a my office now..langkah beribu batu dimulakan dengan langkah pertama. so readers UAA...jom jom kita berusaha..

Mula-mula ni mungkin boleh buat part time..tapi tu lah bila part time tu memang perlukan kesungguhan yang amat kuat. Determination, push factor tu sangat sangat penting..Cuba check balik kenapa aku buat apa yang aku buat sekarang nih? Cuba cuba check balik~

Saya pun harap dapat terus jadi surirumah..doakan saya ye.

~Aisyah~

LIEBSTER AWARD

Assalamualaikum..hai hai~
Aish terjebak jugak saya dalam Liebster Award nih..hihi~
Apapun terima kasih ye sebab sudi tag saya. Since da join kelab Blogger Ben Ashari ni macam-macam aktiviti dah rasa buat di alam maya nih.. 

Trafik Blog Percuma Melalui Applikasi Edisi Blog

Blogosphere tempatan bakal mengalami satu lagi revolusi baru apabila sebuah applikasi ping blog telah mula diperkenalkan kepada umum baru-baru ini.
EDISI BLOG

Edisi blog, nama yang telah diberikan kepada applikasi tersebut. Kelebihannya adalah memudahkan para pengguna iaitu rakan-rakan blogger dalam mempromosikan artikel-artikel blog yang baru diterbitkan secara automatik.


memang besh okeh..saya install dah..jom jom...tambahkan kawan..tambah kan network~~

Donut Gebu UAA

Assalamualaikum..hai hai..hari ni rasa nak share resepi donut..well rasa ramai kot da tahu buat ni..saya je ke baru nak tau buat ni..ahaha..tapi tetap excited ok nak share dgn semua..mane la tau ade yang tak tahu lagi kan..since hari ni hari jumaat kan..elok la kite sedekah..sedekah ni banyak cara, kalau tak boleh dari segi wang, kita boleh bagi tenaga, masa, ilmu dan sebagainya dimana apa-apa yang memberi manfaat pada semua..ha gitu lah dia~~

hari ni saya nak sedekah ilmu..ilmu nak buat donut yg gebu..sharing is caring..kan kan.. (^_^)

Meh sediakan bahan-bahannya ye

Resepi asal: FB Rosnie Rose
Dicuba oleh: Ummi Ammar Arif

BAHAN A
4Cwn tpg gandum
3 SB marjerin
3 SB gula halus
1 ST garam
1 BJ telor
3 SB susu pekat

BAHAN B
1 Bungkus yis 11 gm
1 Cwn air suam
1 SK gula
BHN ni campur n kacau ckit
Biar 10 mnt @ hgga yis berbuih

Ok cara-caranya baca lagi ek seterusnya,

Campur bahan A...Ramas2 jd mcm serbuk..excited ok campur2 ramas je pakai tangan..jadi la begini rupanya bahan A.

Bahan A 

Thursday, 18 September 2014

DOUBLE Milk Booster !!

Bagi ibu2 yg ingin mencuba Set Penyusuan boleh dptkn 2 produk ini dulu ye iaitu 

ESP + ALFALFA a.k.a Double Milk Booster



 Jom tgk fungsi2 2 suplemen ni : 

 [√] ESP (Energizing Soy Protein) 
Ia memberi tenaga, membantu melancarkan penghasilan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu, dan membantu kawal paras kolesterol dan memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama. 

Sangat bagus utk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu. 

 Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? 

 Soya Shaklee ada non GMO soy iaitu soya yang dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah. Kualitinya sangat tinggi.

 [√] ALFALFA 
Mempunyai 1001 khasiat, dan antaranya sebagai penggalak susu. 
Dalam penyususan, alfalfa dikenali sebagai MILKBOOSTER.
Selain itu, ibu akan jadi lebih lawas (bantu turunkan berat badan!), dan bantu buang angin dalam badan. Bayi anda akan kurang kolik (angin dalam badan). Mudahkan..

2 suplemen dgn 1001 khasiat bukan untuk ibu shj, malah untuk bayi anda juga.

Nak cuba?


Dapatkan harga terbaik dari ladang dari saya,

~Aisyah~
017-3468802
FB: Radin Siti Aisyah
Email: rsaisyah317@gmail.com

20 Tip Kurus Dengan Mudah Dan Berkesan

Meh meh petang ni saya beritahu tip untuk kurus dengan mudah dan berkesan..well well macam saya share sebelum ni.Paling penting tu SIHAT...

Bila SIHAT, CANTIK HENSEM terpaksa follow tau!

Bila SIHAT...bentuk badan yang ideal tu datang la..believe me..sebab tu penting sangat kita amalkan cara hidup yang sihat..pemakanan yang sihat..nak ambil suplemen pun ambil yang SEMULAJADI, yang SELAMAT, yang BERKESAN..eh eh dan macam tread mark SHAKLEE pulak kan..hehe..

Betul ni saya cakap bukan nak iklan ke promosi ape..just give my though..major my customer kan..mereka cakap ambil SHAKLEE ni untuk SIHAT..n saya tgk semua pun cantik2 belaka n kurus..haa see..bentuk badan tu datang kemudian k..



20 Tip Kurus Dengan Mudah dan Berkesan

1. Mulakan hari anda dengan menu dan jumlah sarapan yang mencukupi. Ini akan membantu mengurangkan jumlah kalori sepanjang hari. 

Wednesday, 17 September 2014

Meal Shakes Shaklee



Hidangan lazat, berkhasiat dan mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:

  • Sarapan segera penuh berkhasiat
  • Sajian yang lazat, murah dan cepat disediakan
  • Makanan segera untuk dinikmati oleh semua
  • Snek yang sungguh sedap dan boleh diambil pada bila-bila masa
  • Sajian ideal yang rendah kolesterol, lemak dan natrium
  • Shaklee Meal Shake merupakan sumber protein yang lengkap dengan penambahan vitamin dan mineral. Ia membekalkan sembilan asid amino dalam nisbah yang seimbang untuk kesejahteraan tubuh anda dan amat diperlukan dala

Di samping itu, Meal Shakes Shaklee juga mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein, termasuk asid amino perlu dan tidak perlu.


Sebarang pertanyaan boleh hubungi SID anda yang terdekat atau saya pun boleh.

~Aisyah~
017-3468802
FB: Radin Siti Aisyah
Email: rsaisyah317@gmail.com


Tuesday, 16 September 2014

1st GIVEAWAY RM400 ++ BY ASYA AMIN !


ok done~jom join jugak..KLIK SINI

Selamat Hari Malaysia

Selamat Hari Malaysia utk semua rakyat Malaysia..
hurm semangat patriotik pula rasa hari ni.bukan apa, penting tau tahu sejarah nenek.
bukan saje2 kita belajar sejarah tu..kan kan..
em ok lah..sekian saje..
selamat hari merdeka ❤

Apa kata ibu-ibu tentang meal shakes

 Assalamualaikum~

Mak Ayah mana tak risau kalau anak mereka ni tak nak makan itu..tak nak makan ini..
tak cukup khasiat kot kan..

Tapi kini mereka mampu tersenyum lebar dengan bantuan 


Alhamdulillah~~~

Meh kita tgk k..biar mereka berkata..❤

Sumber dari: myfawa.com

Bagaimana Meal Shakes membantu para ibu bapa di Malaysia. Check it out...

1. Anak berselera makan, muka pun dah nampak berisi daripada dlu

Monday, 15 September 2014

Petua Mendidik Anak Kecil Berkongsi

Hari ni rasa nak sharing something which is important for me..ye la kan..kita ni sebagai parent kena belajar.kursus kahwin tu mmg la tak cukup..ehe..da jadi parent ni kena belajar dan belajar 

yang belum kahwin pun boleh dan kena belajar lagi bagus, bila da ada anak nanti penuh da ha ilmu didada..kan kan...satu lagi cara boleh bertanya dengan orang yg lebih dulu makan garam a.k.a mak ayah kita..

Anak saya? Memang la baru sorang..insyaallah ada rezeki tak ke mana kan...sabar dulu..ummi nak timba ilmu nih..:D 

Sebab tu kena la belajar dari sekarang..ni ada google2..macam biasa google je semua..nak cari yang BAIK baiklah kita dapat...em macam hari ni saya rasa nak share petua mendidik anak kecil berkongsi. mesti pening kan bila tgk bdk2 ni berebut..em for me yg selalu nampak berebut ni anak buah la..belah suami ada 2 orang je..so xde la pening sgt ha..

keluarga kecilku yg bahagia~ 

Sunday, 14 September 2014

Contest Blog Comel By: Sheda Ucu


(Sape Nak Join Tekan Banner Atas)

Contest Blog Comel By: Sheda Ucu  Di Anjurkan Oleh Sheda Ucu 
 Bermula 15 september  hingga 15 oktober Dengan Penaja Bersama 


Lempeng Nasi UAA

Assalamualaikum..buat apa tu? ke ada yg sambung cuti..ye lah esok Hari Malaysia pulak kan..boleh la cuti panjang sikit..kan kan...ha boleh la cuba resepi lempeng nasi yang super mudah nih..saya pun dapat ilham sebab ada nasi lebih..tapi tak pasti jugak camne n terus la google..

Ha see tak tahu cari kan..tak de alasan tak tahu masak lagi..dari yg senang hingga ke complicated sume pun ade..google je babe..nak goreng pisang pun bole la nk google..aahahaa...

No excuse..! kan kan...

Lempeng ni saya bagi kat ammar makan jugak tau..tapi ammar makan dgn kurma yang direndam n di blend..sedap tau..serius..cuba2...jangan tak cuba..em ok lah..ni dia resepi dia..

Lempeng Nasi
Sumber : matgebu@tiffinbiru.com

Bahan-bahan
2 cawan nasi sejuk (nasi semalam) - kalau x de nasi smlm nasi baru pun ok gak..
3 cawan air
1 1/4 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa (ni sy buh sikit sgt..setengah cubit..haa...sebab nak kasi ammar gak kan)
2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun (saya guna minyak zaitun..baik utk kesihatan..:D)
Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah

Cara-cara
1. Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak.
2. Kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
3. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.

Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis.

Ha senang je kan...Selamat mencuba.


Ni lempeng nasi version UAA :)

Sedap babe..da sejuk pun lembut je...jom jom masak sendiri~

~Aisyah~

Thursday, 11 September 2014

Segmen Ben Ashaari : Aku , seorang BLOGGER !


Assalamualaikum..
Petang ni mood nak join segmen santai Abg Ben lah...Kalau nak join sama KLIK SINI

Bloglist: #KawanBaru


Post kali ni nak tambah kawan2 dan berkenalan.yeah bersosial di alam maya gitu..hee

nak join ke? KLIK SINI

Salam kenalan kawan-kawan baru saya,

Wednesday, 10 September 2014

Tip Atasi HB Rendah Semasa Hamil

CARA TERBAIK MENINGKATKAN PARAS HEMOGLOBIN DLM DARAH?

Tips 1 :
--> makan hati ayam setiap hari samada goreng atau masak mengikut kesukaan

Tips 2 :
--> makan makanan laut, kerang, ikan bilis- boleh juga tetapi tidak secepat makan hati ayam untuk naikkan Hb

Tips 3 :
--> Makan pil/vitamin tambah darah (yg doktor selalu bagi tu) mengikut ape yg ditetapkan..perlu makan hari2...kenapa? sbb Hb akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari secara berterusan..

sotong masak lemak padang

Petnag-petang ni sempatkan jugak update blog.ehe..padahal malam ni ada exam nak buat..study la study lah..hehe..ok2 jap je...Resepi nih saya jumpa dalam fb ye..hihi nice sharing..macam sedap jugak kalau buat camni..boleh la cuba ye...

Bahan-bahan yg diperlukan

sotong
5 batang cili merah **
3 btg serai (titik)
1 ulas bwg besar (dipotong bulat)
2 ulas bwg putih **
4 bwg kecik**
sedikit halia**
sedikit lengkuas **
seinci kunyit hidup **
1 kpg asam keping
santan pekat rm1
blend bhn bertanda **

cara-cara

1. tapis air blend, ambil bhn shj, tumis hingga garing, masukkan santan pekat, tuangkan sedikit air
2. masukkan serai, sotong
3. perasakn dgn gula,garam,serbuk perasa
4. masukkan bawang besar
5. masak hingga kuah hampir pekat

Tadaaa senang je kan...selamat menjamu  selera...

Ok dah..sambung study yee...daa~~

~Aisyah~

Monday, 8 September 2014

5 tip memulihkan bengkak susu

Bengkak susu adalah tanda positif anda sedang menghasilkan susu yang cukup untuk menyusukan bayi. Bengkak ini terjadi kerana penghasilan susu yang banyak dan tidak diperah mengakibatkan aerola menjadi keras.


Perkara ini berlaku jika si sibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi sudah menyusu dengan baik. Jadi, selalunya ketika bengkak susu, bayi akan sukar melekap pada payudara anda kerana areola (kawasan kulit gelap disekeliling puting) sangat keras.

Promosi September 2014 dari Shaklee

>>>SHAKLEE COLLAGEN POWDER<<<


Collagen Powder khas dibuat utk org malaysia ❤

Anda tahu tak..collagen Powder Shaklee ni dibuat khas untuk kita orang Malaysia tau...meh ni nak cite...kak cery mamafaiz yang gtau..x kenal ke..jutawan muslimah shaklee tu..serius tak kenal?

Ni ha dia...da sangat jutwan tau..latest ni ada masuk dalam majalah HARMONI


Ok..camni cerita nya...
"Ada banyak sebab kenapa collagen powder ada kat malaysia tapi kat market US takde... mcm i ckp sbelum ni, shaklee buat kajian (R&D ) dahulu sblum kuarkan satu2 produk... bertahun ye.... 

Panduan memilih Kolagen

Kolagen oh kolagen...memang semangat ok nak cite pasal kolagen...ye la sejak menjak da jadi SID ni, my passion about health n beauty memang da increse 200% ! wah da macam rindu awak 200% pula kan..hee..Plus sekarang maybe for a time being, da jadi 'fulltime housewife with degree' ok...my mom ok je sebab apa yang penting ILMU tu..moga dapat menjadi seorang ibu dan isteri yang BIJAKSANA la hendaknya :D

Ok korang tau tak kolagen tu apa? Kolagen adalah protein yang terdapat dalam badan manusia.

Hakikatnya Kolagen memang bagus buat tubuh badan kita kerana ia adalah komponen utama untuk membina block2 protein dalam tubuh kita. Tubuh kita mampu membina kolagen ia sendiri tetapi pada masa yang sama kita juga kehilangan 1.5% setiap tahun bermula 25 tahun ke atas.

Sup telur utk ammar arif

Kalau malas-malas boleh buat resepi sup telur ni..memang sangat mudah okei...sekarang ni memang slalu dah wat sup sup ni sebab ammar arif minat betul sup ni...ni resepi ari tu sebenarnya.hari ni saya buat kuewtiaw sup pulak..dap dap..hingga menjilat jari...nak resepi gak ke..nanti next entry saya share eh..perasan okei..haha..(^_^)

ok lah gini lah dia resepi asalnya tappi saya modified sket la bagi kurang masin n pedasnye...ammar arif punye katanya..:)

SUP TELUR

Bahan
4 biji telur
2 biji kentang [potong kecil]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok sawi minyak ata kailan [potong pendek]
air secukupnya
minyak
garam
sedikit soo hoon yg direndam -saya tambah
Bahan tumis [tumbuk kasar]
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan air secukupnya dan masukkan kentang dan carrot.Biarkan mendidih dan lembut.
3. Masukkan telur masa air menggelegak.
4. Bla dah nampak telur masak baru masukkan sawi dan tutup api.
5. Hidangkan.


Taraaa...ni lah hasilnya...selamat mencuba :)


~Aisyah~
SID anda semua
017-3468802
Fb: Radin Siti Aisyah

Sunday, 7 September 2014

Keburukan Produk Shaklee Yang Kita Perlu Tahu

Assalamualaikum...asyik cerita kebaikan produk je kan..tau tak SHAKLEE ada juga 'keburukan' nya...meh sini saya nak share sket ye..fuhh...baca jangan tak baca yee...

1. Shaklee Tiada Kilang Di Malaysia


Shaklee memang tiada kilang di Malaysia. Kilang Shaklee hanya ada di negara luar sahaja, terutamanya di US. Kenapa ye?? Mudah sungguh jawapannya. Sebab Shaklee hendak mengawal kualiti semua produk mereka. Jadi, pengeluaran produk Shaklee memang memerlukan tapisan dan kawalan yang ketat.

2. Shaklee Tiada Sijil Halal JAKIM

Thursday, 4 September 2014

Testimoni Shaklee Collagen Powder

Seterusnya. Masa untuk bertestimoni! Selamat membaca semua.. :D

 Wife saya mkn sehari 1 sachet..cara mkn:pagi be4 bfast campurkn dgn air apa2 yg anda suka..mcm wife saya dia suka campur kan dgn oren sunkist+esp+pd..memang mantop n debong..kesannye:kulit lebih licin n x berminyak mcm dulu..liang pori dulu besau skang dah kecik.. - Foey D Luffy

*air xde sukatan..kalu bajet lebih leh mkn 2x sehari..pagi n malam..oh yer colagen leh buat masker gak..

  Wslm.. Byk kebaikan scp ni. Utk kshtn kulit. Pudarkan mata panda. Kulit jd berseri2.. Rambut subur.. Kuku cantik. Tumit x merekah. Baik utk organ dalaman. Untk sendi. Panjang kata byklah kebaikan dia. N dear so far akak dh consume 3 kotak scp & Alhamdulillah puas hati.

Cara nk amek. Amek sblm tido. Bancuh dgn air. Cm akak akak campur dgn sunquit / awk blh cmpur dgn twister. Awk amek segelas air + 1 sach scp. - Norasmah Mansor

Kenapa Rahim Bengkak ?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok.

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.


Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Wednesday, 3 September 2014

Kenapa Pilih Shaklee Collagen Powder?

Assalamualaikum...meh hari ni nak cerita simple je..apa kesannya dan faedah jika kita ambil Shaklee Collagen Powder nih :D

Oh sebelum tu meh saya sharing dulu k..

Apa itu Kolagen?

Kolagen sebenarnya adalah sejenis protein yang ada pada kulit. Boleh dikatakan 80% dari kulit-kulit kita mengandungi kolagen. But apa akan jadi kalau kulit kekurangan kolagen tertentu? 

Well, anda akan jadi tua.sebab tu ramai sangat artis2 tu nak cucuk collagen, cucuk sana cucuk sini sebab nak kekal cantik. Bila seseorang itu (gadis atau jejaka) meningkat dewasa, banyak protein yang ada dalam kulit mula hilang. Bila dah hilang, kulit akan mula menjadi kedut dan bewarna kusam.

Sebenarnya, kolagen ni umpama refill. Kolagen adalah protein yang terdapat dalam kulit. So, bila anda ambil supplement yang berunsurkan kolagen, ianya membuatkan kulit anda nampak cerah dan tak kedut sebab dia dah ganti protein yang dah hilang / kurang. Bila dah cerah dan tak kedut, kita akan nampak makin muda la kan? Itu je yang berlaku sebenarnya :D

Siapa yang Patut Makan dan Guna Produk Kolagen?

Tuesday, 2 September 2014

Resepi Mudah Tengok Picture je boleh buat haa

Resepi dia tengok je step dalam picture tu..macam best kan..kan..ni pun saya jumpe dalam facebook sbnrnye..
keep it here senang nak refer balik n rujukan semua..❤



Apa istimewanya Shaklee Collagen Powder?

Jom tengok keistimewaan dia pulak ye...;)

1) Shaklee memilih sisik ikan Red Snapper yang hidup sehingga 5000 m kedalam dasar laut, jadi bukan mudah mendapatkan ikan merah ini, tidak sama seperti yang bersusun di pasar.. Sisik ikan merah (RSS) ini mampu menahan tekanan tinggi di dasar laut..Itulah istimewanya :)

Entry lama~