Saturday, 9 August 2014

Cekodok Nasi Ikan Bilis UAA

Pagi-pagi ni rajin lak nak buat cekodok.bukan apa sebabnya ada pulak balance nasi putih ni sayang.so  makanya bercekodok nasi lah kita..haa gitu..lagipun tak elok membazir kan.oh selalu weekend ni la I ajak my hubby g breakfast kat luar.nak manja-manja sket kan..tapi pagi ni stay kat umah sebab tengah tunggu parcel SHAKLEE I sampai.see..mudahnye bisnes SHAKLEE ni kan..dunia dihujung jari je..eh terpromote pulak.sharing jap. (^_^)

Resepi asal boleh tengok SINI

Portion I buat nih untuk 2 orang je..memang sangat mudah...

Bahan-Bahan 
2 cwn nasi (1 pakai 1 cawan je..sebab tu je pun yg ade..hee)
2 cwn air (so air pun should 1 cawan la kan..)
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih 
1/2 cwn ikan bilis (ni 1/4 je lah)
2 1/2 cwn tepung gandum (tepung pulak 1 1/4 cawan..haa sume jd separuh..)
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus) 
sedikit garam 
Minyak untuk mengoreng 

Cara Membuatnya 
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati. 
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati. 
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. 
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak. 
Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. 

sangat-sangat mudah abang kakak adik sekalian..paling penting SEDAP.....haha..tak dan nak ambil gambar dah kena ngap dgn en hubby..ni je lah yg tinggal..


Selamat Mencuba...(^___^)

No comments: