Wednesday, 2 July 2014

cucur manis di ramadhan 4..hihi

Assalamualaikum..hari ni berbuka apa..tibe2 rase teringin mkn cucur manis pulak.aish..org selalu buat breakfast ke kan..haha..jom lah kita buat jom..tgk apa jadi ha..first time nak buat okeh..

Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan + 1/3 cawan gula pasir - buat dua bahagian
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 biji telur - dipukul sedikit
1 cawan air - guna cawan yang sama masa menyukat tepung..

Cara membuatnya:
1) Masukkan tepung gandum + 1/3 cawan gula dan baking powder ke dalam bekas.. Kacau biar rata..
2) Masukkan 3/4 cawan air dahulu dan kacau sebati adunan..
3) Masukkan telur dan kacau lagi..
4) Masukkan pula lagi 1/3 gula.. Kacau lagi..
5) Akhir sekali masukkan lebihan air tadi dan kacau biar adunan sekata...
6) Goreng dengan api yang sederhana hingga masak.. 

Nota: Ada kawan bagitau, kalau nak dapatkan cucur manis yang cantik dan lembut, kena bancuh dengan air panas dan gunakan scoop tembikai masa nak masukkan adunan dalam kuali..
p/s: Rupa cucur manis ni tak cantik sebab saya tak pandai nak 'mencekut' dengan jari.. Saya just guna sudu je.. Tapi rasanya memang sedap... Kalah cucur manis adabi tu.. Ooppsss...!!!


ihsan en google..hee..
Pic tak dan nak ambil sebab kalut..hee tak pelah..tggu next entry la ye...selamat berbuka.
oh hari ni kita PERFORMANCE DRINK utk berbuka..baru la tenaga balik.yeahh..


Salam cantik dan sihat,

~Aisyah~
Dapatkan Produk SHAKLEE dari saya ---> KLIK SINI
atau PM/Whatapp je 017-3468802

No comments: