Friday, 27 June 2014

Kesalahan dalam penyusuan susu ibu

Malam ni sambung entry tentang penyusuan susu ibu lagi..untuk pengetahuan ibu-ibu, bapa-bapa pun lagi bagus.ha gitu baru bapa mithali kan..:) 

Nak dapat anak ni..antara persediaan kena lah ada ILMU..kan kan..baru lah kita tak terkejut..baca ni eh..take note eh antara kesalahan dalam penyusuan susu ibu..

1. Memberi anak susu formula di awal kelahiran kerana ingat susu badan tak cukup 

Baby yang baru lahir mempunyai perut sebesar guli saja. Kalau baby kerap menangis bukan bermakna baby tu lapar. Ada banyak sebab lain kenapa baby menangis. 

kecil je perut baby kita kan..
Common mistake yang sering ibu baru lakukan ialah memberi anak susu formula kerana menyangka susu badan tak cukup. Baby yang baru lahir akan kenyang dengan hanya minum colostrum. Jadi janganlah anda beri anak anda susu formula sebab bila anda dah bagi anak susu formula, ada kemungkinan besar baby anda akan reject susu anda. 

Jangan risau kalau susu tak keluar2 pada awalnya sebab kebiasaannya susu hanya akan keluar dengan banyak 3-7 hari selepas bersalin. 

2. Tidak pump atau direct feed 2 atau 3 jam sekali 

Ini adalah salah satu sebab kenapa susu badan sikit atau tak keluar langsung. Pertama kita kena faham dengan konsep supply dan demand dalam penyusuan. Lagi banyak demand (pump atau direct feed) lagi banyak supply (pengeluaran susu). 

Ingat dalam ekonomi je ke..penyusuan susu ibu pun ade tau
Bila kita pump atau bagi anak kita minum direct, otak kita akan menghantar signal dekat badan kita supaya produce lagi banyak susu sebab adanya demand yang tinggi. Kita disarankan supaya pump atau direct feed (lagi bagus direct feed sebab suction baby lagi kuat daripada pump) setiap 2 atau 3 jam sekali. 

Kalau anak kita tidur saja (which is normal) kita kena kejutkan anak kita secara lembut. Contohnya usap-usap pipi dia, geletek kaki dia atau basahkan sikit muka dia. Yang penting jangan bagi dia tidur saja. 

3. Kurang minum air 

Bagi susu ibu, 70- 80% kandungan adalah air. Jadi kalau kita kurang minum air, maka kuranglah susu badan yang terhasil. Kita disarankan untuk minum 3 liter air sehari. 

ni basic la kan..ingat tau MINUM :)
Kalau ikut pantang orang-orang tua memang tak kasi minum air banyak-banyak. Tapi kalau tak minum air tak ada la susu. Kita ikut cara yang moden ye :) 


Ada masalah penyusuan/breastfeeding ke? Tinggalkan email atau contact saya terus ye..insyaallah saya BANTU mana yang mampu. moga kita sama-sama dapat menyusukan anak dengan gembira.
Berikan yang terbaik untuk si manja kan...


Salam cantik dan sihat,

~Aisyah~
Dapatkan Produk SHAKLEE dari saya ---> KLIK SINI
atau PM/Whatapp je 017-3468802


No comments: