Thursday, 5 June 2014

Common Q&A about solid food for baby

Assalamualaikum mommies...
ha baby da masuk 6 bulan ek..mesti excited nak bagi anak makan kan..lagi-lagi anak pertama tu mesti macam-macam persoalan bermain diminda nye kan..

Moga perkongsian ni memberi manfaat kepada semua ye (^_^)


Masa ni ammar baru 86 hari..hee
1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
 Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru.

Resepi boleh refer buku nih..

Nutritionist' Choice Cookbook PDF :)


2) Sehari berapa kali makan?
- Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.


3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
- 2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?

- Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?

- Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?

- Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.7) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?

- Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.


8) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?

- Ya.


9) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan?

- Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam.


10) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.

- Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.


11) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?

- sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.

- Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.


12) Bila boleh beri ikan?

- Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc 
- 1 tahun ke atas.


13) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?

- Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee.


14) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?

- Tepung atta, wholewheat unbleached flour.


15) apakah 4-day-rules? Kenapa perlu amalkan kaedah ini?

- 4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak.


16) bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?
- Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.

Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa. 

Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.Sharing is Caring..macam mind-thinker cakap lah..ni dia ambil dari Group FB Home Made Solid Food. Saya pun banyak refer dalam tu..ni kita conclude kan..so senang la sikit nak refer kan..hee

Selamat bagi anak-anak makan ye..seronok tau buat makanan untuk dia..lagi-lagi bila dia makan habis apa yang kita buat..(^_^)

~Aisyah~
Ummi Ammar Arif yang Cantik dan Sihat

2 comments:

Puteri said...
This comment has been removed by the author.
Puteri said...

Nice sharing :) Btw, dah follow :)