Friday, 18 April 2014

5 Soalan tentang VITALEA :)

Vitalea multivitamin pertama di dunia. saya memang suka dan jatuh hati dgn vitalea ni..em vitalea ni apa?
Boleh refer kat SINI 
Suplemen Shaklee ni umpama kita makan sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ayam dan apa saja yang kita suka tapi ia dibuat dalam bentuk tablet. takde lah boleh kenyang pulak makan ni tapi khasiat nye tu. Makanan yg kita ambil sedia ada tu nutrisi nya banyak yang da hilang. Ada pula yang tak suka sayur lah, tak suka makan itu, tak suka makan ini..

Yang paling digemari masa kini makanan segera. Kononnya masa tidak cukup, penat dan sebagainya. Jadi, nak pastikan kita mendapat nutrisi lengkap ambil lah multivitamin ni :D

Vitamin Shaklee ni semulajadi tanpa bahan pengawet, tanpa pewarna dan tanpa perisa. dan kajian telah dibuat dgn teliti. Vitalea ni yang pertama hokey..almost 56 years ! 

Vitamin yang diperoleh dari makanan
Sejarah Vita-lea 
Ia produk pertama yg d cipta oleh shaklee pd tahun 1915 dlm bentuk cecair. Nama asal VITAmin MINeral. Short form VITAMIN. Jadi shaklee yg mula2 mencipta vitamin di dunia.

 Kandungan VitaLea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral secara ringkasnya mengandungi kesemua vitamin yg diperlukan oleh badan.

Siapa yg memerlukan Vita-Lea
org yg sentiasa mkn diluar yg tidak sempat hendak masak sendiri. 
utk maintain kesihatan agar cukup vitamin 
ibu2 yg mengandung yg memerlukan iron tambahan agar tidak mengalami tekanan darah rendah.
ibubapa kita yg telah berumur 
pelajar2 dari sek men dan universiti 
semua kita patut ambil sebab makanan yg kita makan sekarang sudah kekurangan zat

Ok kita tgk apa 5 persoalan tentang Vitalea ni pula ye..


1) kenapa bila saya makan vita lea kepala saya jadi pusing?
Cara mkn yg terbaik perut hendaklah di isi agar kenyang, tidak balas vita lea mmg cepat ( hancur dlm masa 10 saat) bila hancur ia akan terus serap dlm darah maka kalau perut kosong kita akan terasa loya macam nk muntah, ini fenomena biasa penyelesaian rehat sekejap.

2) Ramai yg memilih spirulina sebagai makanan tambahan terbaik, vita lea bagaimana?
Warna hijau pada vita lea tu adalah spirulina hanya sebagai pembalut je yg dlm 28 vitamin dan mineral. Tidak dinafikan spirulina memag bagus tapi bukan perlu kadar yg banyak. yg penting vitamin dan mineral.

3) Ibu mengandung mengalami tekanan darah rendah, apa yg perlu diambil?
Esp dan vita lea sebab vita lea sudah lengkap dgn iron tertulis pd botol iron formula.Mkn 2 bj 2 x jika tekanan terlalu rendah. 

4) Kenapa bila makan vitalea urin kuning?
Kandungan vita lea ada vita-c, kalsium, magnesium, b complex, niacin, asid folik dan sebagainya. Yang menyebabkn urin kuning sebab ada nya niacin. 

5) Byk sungguh diluar sana menjual mutivitamin, pening nak pilih yg terbaik? Bagaimana cara?Didalam botol tiada silikon gel sebab tanpa silikon bermakna produknya semulajadi.
 multivitamin mesti mengandungi biotin dan asid folik sebab kedua2 ini mahal harganya., tapi vita lea mmg ada, yg penting ia tiada pewarna.

Jom la kita hidup lebih sihat,
~Aisyah~
FB: Radin Siti Aisyah
017-3468802

No comments: