Monday, 24 March 2014

Nutrisi untuk ibu hamil

Assalamualaikum..hai2 sapa yg baca ni mesti ibu yg tgh hamil..hee tahniah ye..kalau kaum adam yg tekan ni lg double tahniah sebab u all care tentang apa yg your wife kena makan kan..gud2..:)

Ok camni..meh kita tgk vitamin apa yang perlu dan sumber makanan utk ibu hamil ye..

ibu hamil perlu mkn yg seimbang

VITAMIN B KOMPLEKS:
Menjaga sistem otot,saraf & jantung supaya berfungsi dengan normal.
Sumber Makanannya:-
Bijiran, kekacang, sayur hijau, produk tenusu (susu) telur dan sereal.

VITAMIN D:
Untuk pertumbuhan dan pembentukan tulang bayi.
Sumber Makanannya:-
Minyak hati ikan, susu & kuning telur.

VITAMIN E:
Bagi pembentukan sel2 darah merah yang sihat.
Sumber Makanannya:-
Gandum, kekacang, minyak sayur dan sayur hijau.

PROTEIN:
Sumber zat pertumbuhan sel.
Sumber Makanannya:-
Daging, kekacang, ikan & telur

ASID FOLIK:
Untuk perkembangan sistem saraf, dan sel darah.Keperluan asid folik semasa tempoh kehamilan adalah 800mcg sehari terutamanya pada 12 minggu pertama kehamilan (1st Trimester)
Kekuranagn nutrien ini boleh membawa kepada gangguan pembentukan otak yang boleh menyebabkan kecacatan pada susunan saraf atau pun otak bayi,
Sumber Makanannya:-
Bayam, brokoli,pisang & tomato.

ZAT BESI:
Mengelakkan berlakunya anemia di kalangan ibu hamil.
Sumber Makanannya:-
Bayam,kangkung,daging & hati.

KALSIUM:
Bagi proses pembentukan tulang, dan gigi bayi serta menghalang ibu dari mengalami osteoporosis.
Sumber Makanannya:-
Sayur hijau, kekacang, susu dan produk tenusu.

Saya pun pernah hamil..ye la rezeki masing-masing.ada yang tiada alah boleh makan apa sahaja dgn baik. Tapi ada sesetengah yang tak lalu nak makan dan alah dengan pelbagai perkara.even bau suami pun tak boleh.kesian en suami kan..hee.ni meh sy bg cadangan suplemen dari Shaklee.Insyaallah dapat membantu ibu dan bayi untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap. 

Cadangan Vitamin Shaklee untuk ibu hamil

Trimester 1

Trimester 2 dan 3

Jom kita berusaha yang terbaik utk ibu dan si kecil dalam perut tu kan..meh pm saya k..Demi kesihatan sekeluarga..jom lah kita..


PM/Whatapp sy laju2 yer..;)

~Aisyah~
017-3468802
SID:1092808
Fb: Ummi Ammar Arif

No comments: