Thursday, 27 February 2014

10 TIP PENGURUSAN WANG


Hai tiap-tiap bulan dapat gaji tapi tgh bulan tahu-tahu semua da habis.tak tahu kemana duit tu pergi..sebab apa..money management..bukan time management je.money management ni pun sama penting. Paling utama tu of coz lah keberkatan. tu cerita lain lah.yang saya nk kongsi sekarang ni dari segi fizikalnya. 

Antara 10 tip pengurusan wang yang saya cari dan rasa sesuai utk dikongsi bersama insyaallah.

1. Menerima gaji sepatutnya dan berbelanja kurang daripada pendapatan 
Peraturan asas ini nampak mudah tetapi hakikatnya sukar untuk dilaksanakan.Anda perlu tahu sama ada anda menerima gaji yang sepatutnya berbanding kepakaran, keupayaan, produktiviti dan tugas yang dipertanggungjawabkan kepada anda. Menerima gaji rendah daripada yang sepatutnya, walaupun RM1,000 setahun akan memberi kesan yang besar dalam jangka panjang. Tidak kira berapa gaji anda, jangan sesekali berbelanja melebihi pendapatan.Adalah lebih mudah untuk menyekat perbelanjaan daripada memperoleh pendapatan lebih. Berjimat walaupun sedikit boleh memberi kesan yang besar pada tabungan. 

2. Rancang dan patuhi jadual perbelanjaan (bajet) Rancang perbelanjaan anda. 
Anda tidak akan mampu berbelanja dan menyimpan pada masa yang sama tanpa perancangan kewangan yang betul. 

3. Lunaskan hutang kad kredit 
Berterus-terusan mempunyai hutang kad kredit adalah satu kesilapan paling besar. Memang terlalu mudah untuk menggunakan kad kredit tetapi amat payah untuk melunaskan hutang dan akhirnya anda akan terus dibeban hutang..yang BESAR!

4. Mencarum dalam pelan persaraan 
Jika syarikat anda menyediakan pelan persaraan, jangan lepaskan peluang untuk mencarum. Jika tiada, pertimbangkan pelan atau skim lain yang disediakan untuk pekerja. 

5. Menabung
Pastikan anda menyimpan sekurang-kurangnya lima peratus ke 10 peratus daripada gaji sebelum menyelesaikan segala bil. Cara paling baik, buat potongan secara automatik untuk akaun yang berbeza. 

6. Melabur
Pastikan anda membuat pelaburan - jika masih ada wang lebih selepas mencarum untuk skim persaraan atau skim simpanan pekerja dan menabung dalam akaun simpanan. 

7. Tingkatkan caruman skim kemudahan untuk pekerja 
Tambah nilai caruman anda pada skim kemudahan yang disediakan untuk pekerja. Ia akan membantu anda mengurangkan pembayaran cukai dan membataskan perbelanjaan yang tidak perlu.

8. Semak liputan insurans 
Ramai orang membeli insurans dengan bayaran premium yang tinggi tanpa terlebih dulu menyelidik sama ada ia perlu atau tidak. Pastikan anda mempunyai insurans secukupnya tetapi pada masa yang sama tidak membebankan kedudukan kewangan.

9. Kemas kini wasiat 
Lindungi orang yang disayangi. Pastikan anda membuat wasiat tidak kira berapa sedikit pun harta anda. Kira-kira 70 peratus warga Amerika tidak mempunyai wasiat. 

10. Simpan rekod kewangan dengan baik 
 Jika anda tidak menyimpan semua rekod perbelanjaan, anda mungkin terlepas pandang untuk mendapatkan pengecualian cukai untuk perbelanjaan tertentu. 

 Punca : Do-It Info

Sama-sama kita berusaha yang terbaik ya..pengurusan yang terbaik supaya kita bebas dari hutang keliling pinggang.berbelanja mengikut keperluan dan seadanya.Berusaha semua !

~Aisyah~
UmmiAmmarArif

Cara minum teh yang betul

Teh adalah minuman yang baik bagi kecantikan dan kesihatan. Mengambil teh dapat membantu menjaga daya tahan tubuh, menghindarkan dari segala macam penyakit, menyihatkan kulit dan lain sebagainya. Kandungan polifenol di dalam teh dikenal sebagai zat antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari penuaan dini serta radikal bebas. Namun, teh yang menyehatkan adalah yang diambil dengan cara yang betul.


Cara membancuh yang betul
  1. Rendam teh dengan air panas Pastikan agar anda tidak merendam teh dengan air mendidih. Gunakan saja air panas agar zat antioksidan di dalam teh tidak rosak. Seperti halnya membancuh susu, diamkan seketika air yang sudah dididihkan. Disarankan merendam teh adalah dengan suhu 60-70 derajat celcius. Mungkin warna tehnya tak sepekat biasanya, namun antioksidannya efektif bagi tubuh.
  2. Gunakan bahan khusus Pakailah tempat khusus berbahan tanah liat, cangkir, gelas kaca, perak atau stainless steel untuk merendam teh agar bahan aktif lainnya tidak ikut larut dalam teh.
  3. No sugar or cream Menambahkan gula atau cream dalam teh sebenarnya adalah kebiasaan buruk yang perlu diakhiri. Teh sebenarnya berfungsi mengurangi kalori, sedangkan gula dan cream akan menambahkannya.
  4. Jangan terus diminum Sebaiknya jangan terus diminum apabila anda membancuh teh. Biarkan sekurang-kurangnya selama 5 minit sehingga katekin di dalamnya keluar.
  5. Selamat menikmati teh dan kesegarannya




Wednesday, 26 February 2014

8 CARA MUDAH KURUSKAN BADAN


1. Kawal Pemakanan Anda 

Pastikan anda berhenti sebelum anda rasa kenyang atau terlalu kenyang.
Tahukah anda, setiap lebihan makanan/ kalori yang anda makan akan bertukar menjadi LEMAK jika ia tidak dibakar melalui aktiviti harian anda. 
Fakta: Setiap lebihan 8000 unit kalori dalam badan, berat badan anda akan naik 1KG!

2. Kurangkan Karbohidrat, Lebihkan Protein

Untuk pengetahuan anda, pengambilan karbohidrat dalam kuantiti yang banyak akan menggemukkan badan anda. Malah karbohidrat hanya memberikan kesan kekenyangan yang sementara (2 jam sahaja) dan kemudian anda akan berasa lapar semula.
Protein pula lebih cepat mengenyangkan serta rasa kenyang itu bertahan lebih lama.
Jika anda kurangkan karbohidrat (ambil portion kecil sahaja), badan anda akan membakar lemak anda sebagai sumber alternatif bagi membekalkan tenaga kepada anda setiap hari. Oleh itu, badan anda akan kurus dan langsing!

3.  Jangan Berlapar! (Jaga Waktu Makan Anda)

Jangan lupa mengambil sarapan kerana ia akan meningkatkan kadar metabolisma badan anda. Jadi kadar pembakaran lemak anda juga bertambah cepat!
Makan setiap 2 jam dan selangkan dengan snek ringan supaya anda tidak berasa terlalu lapar.
Kadar metabolisma badan anda telah menurun selepas 7.00 malam. Setiap makanan yang diambil selepas itu akan dicerna dengan perlahan dan menyebabkan kegemukan.
Jadi, pastikan anda berdiet TANPA berlapar. Bagaimana? 

4. Elakkan/ Kurangkan Minuman Bergula dan Berkafein

Contoh air bergula adalah air berkarbonat. Kandungan gula dalam air gas ini adalah sangat tinggi iaitu 7-8 sudu gula bagi setiap hidangan!
Pengambilan gula yang berlebihan akan menyebabkan masalah kegemukan serta akan mendatangkan penyakit serius seperti kencing manis.
Manakala kafein pula bukan sahaja menyebabkan kadar metabolisma badan menurun (kesannya gemuklah!), malah juga boleh menyingkirkan nutrien seperti vitamin daripada badan anda.

5. Minum Air Kosong 8 Gelas Sehari

Air kosong adalah sangat bagus untuk badan anda kerana hampir keseluruhan badan mengandungi air. Maka, amalkan minum air kosong sebanyak 8 gelas (2-3 liter) setiap hari.
Selain itu, air yang mencukupi dapat menyingkirkan bahan perkumuhan yang tak diperlukan oleh badan anda. Lemak yang telah diuraikan juga disingkirkan melalui air kencing dan perpeluhan.

6. Lakukan Aktiviti Fizikal/ Senaman Ringan

 Anda digalakkan untuk melakukan aktiviti fizikal yang ringan (30 minit) setiap hari untuk bakar kalori yang berlebihan dalam badan anda.
Cara yang paling mudah: Anda tahan nafas dalam-dalam (pada bahagian perut) selama yang mungkin, kemudian lepaskan semula. Lakukan sekurang-kurangnya 7 kali sehari. Aktiviti ini akan bantu mengempiskan perut anda.
Selain itu, apalah salahnya jika sekali- sekala anda menggunakan tangga jikaoffice/ rumah anda tidak terlalu tinggi. Malah, anda juga boleh amalkan aktiviti ini di shopping mall. Sambil shopping, sambil kurus!

7. Pilih Program Diet/ Kuruskan Badan Yang Terbaik

 Perhatian: Jangan sesekali membuang duit anda di slimming center. Anda jejakkan kaki sahaja ke dalam pejabat mereka, anda perlu bayar RM300 hanya untuk mendapatkan consultation/ khidmat nasihat mereka. 

Jika anda fikir mesin-mesin mereka boleh menguruskan badan anda, anda silap! Akhirnya, anda akan diberikan suatu jadual pemakanan yang sangat ketat sehinggakan salah satu menu anda adalah satu batang lobak untuk waktu petang!

Anda boleh rujuk blog saya untuk mendapatkan program diet yang benar-benar berkesan, semulajadi dan tidak membebankan. Malah, ia mengikut kesemua 8 cara mudah untuk kuruskan badan dengan berkesan yang saya senaraikan di sini. 

8. Positifkan Diri Anda

Akhir sekali, anda buatkan satu target yang ingin anda capai seperti berapa berat yang ingin anda capai dalam jangka masa tertentu. Kemudian, disiplinkan diri anda untuk mengikut perancangan yang telah dibuat.

Timbang berat badan anda maksimum sekali sahaja dalam seminggu. Ini untuk mengelakkan anda kecewa jika tiada penurunan berlaku. Iyalah, anda takkan nampak kesannya dalam sehari!
Jika anda positifkan diri, anda akan menghasilkan result yang positif!

Semoga Berjaya!

Monday, 24 February 2014

Detoks dengan Herbalax

Hai...
Entri kali ini saya nak cerita mengenai Herb Lax.
Ia lebih dikenali sebagai detox. Tengok post saya sebelum ni apa itu detoks.





Detox adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, barulah badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Kerana itulah detox sangat penting sebeum mengambil apa-apa vitamin atau supplement supaya tahap penyerapan nutrien pada kadar paling optimum.

Mari kita mengenali Herb Lax dengan lebih dekat. Ramuan asas produk ini terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. 


Ia mengandungi 9 herba semulajadi:
  1. alfalfa leaves
  2. senna leaves
  3. anise seed
  4. blue malva flower
  5. buckhorn bark
  6. licorice root
  7. rhubarb root
  8. fennel seed
  9. culver’s root.

Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Ia tergolong dalam kategori julab yang lembut dan sesuai untuk kegunaan sekali sekala bagi meyingkirkan toksin dari usus.

Ia juga membantu usus kita lebih aktif untuk gerakan peristalsis.Peristalsis adalah pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan. Gerakan peristalsis yang baik membantu proses perkumuhan kita berjalan dengan lebih lancar.

Kebaikan Herb Lax

  • pembersihan najis yang tersekat
  • meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita
  • membantu masalah sembelit
  • tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi
  • mengempiskan perut
  • ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. sesuai di ambil seperti biasa atau dicampur dalam air panas, sebaai minuman teh herba.

Siapakah yang perlu amalkan Herb Lax ? 

  • pengamal tegar ubat tahan sakit.
  • mereka yang ada masalah pembuangan, perkumuhan kurang lancar dan sembelit 
  • mereka yang banyak jerawat
  • pesakit gout
  • mereka yang ingin membersihkan usus terutama sekali mereka yang baru berjinak2 dengan suplemen


Jom bersihkan usus kita...

~Aisyah~
UmmiAmmarArif
017-3468802
SID:1092808

Sunday, 23 February 2014

Atasi masalah senggugut

Senggugut memang mencabar kesabaran kita..jadi kita perlu hadapinya dengan tenang..tarik nafas dalam-dalam.meh baca ni dulu..


Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang anda alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali anda period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.

CARA ATASI SENGGGUGUT

Perbaiki diet : Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.

Kurangkan garam.

Variasikan pilihan minuman : Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh, kopi dan minuman beralkohol beberapa hari sebelum period kamu.

Saturday, 22 February 2014

Kenapa Vitalea?

Ramai sungguh yang bertanya kenapa multi vitamin (Vita-Lea) daripada Shaklee? Kenapa tidak multi-vitamin lain yang banyak di rak-rak farmasi? Bukankah multi-vitamin di farmasi lebih murah? Banyak sebab kenapa saya pilih Shaklee.

Friday, 21 February 2014

TIP HILANG PENAT DI PEJABAT


Hai..assalamulaikum semua.
Petang-petang sabtu ni apalah agaknye aktiviti semua..yang pasti gunakan lah masa yang ada dengan sebaiknya ya. Ni saya da terbaca..nak share la jugak dgn semua kan.Penat dan stress kerja memang tak dapat dielakkan. Kalau tak stress badan,stress otak dan juga mata.lagi-lagi yang selalu mengadap komputer kan..
Stress kerja
Ha..tak nak la sampai macam ni ye tengok keje..weekend ni kita share sket cara untuk menghilangkan rasa letih, beberapa petua boleh dicuba. Antaranya:

- Bersifat positif terhadap pekerjaan:
Ketika bekerja, kita hendaklah terus menyenangi apa yang kita lakukan walaupun berat dan membebankan. Kita harus ada minat dalam setiap pekerjaan yang kita buat.

SENYUM :)

Perkara terbaik yang boleh dilakukan selepas membuka mata di pagi hari adalah:

1. Bersyukur

Bersyukur kerana anda masih diberi nafas pagi ini bagi melihat matahari dan menghirup segarnya udara kurniaan Allah. Bersyukur juga kerana anda masih diberi kesempatan untuki melakukan dan menjadi yang terbaik; pastinya lebih baik daripada yang semalam.

2. Tekad Bermotivasi

Ucapkan dalam hati dan kepada diri yang anda mahu bersemangat sepenuhnya. Dengarkan dan baca bahan bermotivasi sebelum memulakan tugas. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Hal ini kerana ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Tingkatkan Motivasi Diri Dengan Mencari Motivasi

Terbaik Motivasi harus dijaga. Sekiranya ia tidak dipelihara, ia akan menjadikan kita tidak bersemangat.

4. Mulakan Dengan Bismillah

Mulakan setiap tugasan yang ingin dilakukan dengan bismillah. Bismillah dapat menjauhkan kita daripada bisikan syaitan dan perasaan was-was.

5. Mulakan hari dengan ubah sikap.

Tetapkan apa yang mahu dicapai.

6. Maafkan Semua Orang Sebelum dan selepas bangun daripada tidur, maafkan insan di sekeliling kita.

Memaafkan dapat menghilangkan segala kerungsingan dan keresahan hidup. Hati juga akan menjadi tenang dan tenteram apabila kita memaafkan insan lain.

- Artikel iluvislam.com

Tuesday, 18 February 2014

Energising Soy Protein (ESP)

Assalamualaikum..hai..
petang ni nak cite pasal ESP sebab dia ni lah hot selling dalam Shaklee ni sebab dia memang terbaik!
Actually kan dalam Shaklee kan ade 3 jenis protein. boleh refer post sebelum,

Energising Soy Protein
 Faedah Energizing Soy Protein Shaklee

Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan  protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik)  yang diproses di bawah suhu rendah. 

Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

Sunday, 16 February 2014

Kenapa perlu makan supplemen?

Assalamualaikum...em hari ni rasa nak share lagi sebab ada kawan sy bila sy tanye.

"Ada makan supplemen tak? "
 Dia jawab," Takde pun but I'm prefer natural food..secara semulajadi"
Saya,"oh ok la tu..memang bagus tapi memang memerlukan usaha keras pada zaman ni."

Perbualan mati camtu je.Saya tak kisah hanya mencuba dan bertanya.Tiada paksaan dalam konsep perniagaan Shaklee ni. Saya akan bantu siapa yang rasa dia memerlukan bantuan. :) Well tapi pagi ni duk fikir balik dan rasa nak notekan kenapa sebenarnya kita memerlukan supplemen. Kalau diikutkan saya pun malas nak makan suplemen sume ni tapi memikirkan kesihatan so di gagahkan juga. Bila kita sihat insyaallah secara tak langsung kita akan cantik.ewah cantik keww? hee

Saturday, 15 February 2014

Omega Guard Shaklee untuk semua

Manfaat Omega-3  untuk Bayi

Perkembangan Kognitif : beberapa kajian mendapati bayi yang dibekalkan dengan asid lemak omega-3 DHA menunjukkan peningkatan dalam fokus, kemahiran sosial dan ujian kepintaran. Bayi-bayi yang mendapat bekalan omega-3 DHA dan EPA (semasa ibu mengandung dan menyusu) mendapat keputusan yang lebih tinggi dalam ujian kognitif pada usia 4 tahun berbanding kanak-kanak yang tidak mendapat DHA dan EPA.

Risiko Asma : Kajian pada tahun 2008 mendapati ibu mereka mengambil minyak ketika mengandung, anak-anak mereka kurang mendapat asma.

Pembesaran : Membantu pembesaran dan perkembangan otak bagi bayi pra-matang.

Kelahiran Pra-Matang : Kajian pada  tahun 2003 menunjukkan  wanita  yang mengambil telur yang diperkaya dengan omega-3 kurang melahirkan bayi pra-matang berbanding yang tidak mengambilnya.

Manfaat Omega-3 untuk Kanak-kanak dan remaja

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) : Kanak-kanak yang hiperaktif biasanya mempunyai jumlah omega-3 yang rendah berbanding kanak-kanak normal.  Penggunaan suplemen omega-3 dapat membantu membaiki tingkah laku, mengurangkan hiperaktif, dan meningkatkan tumpuan bagi kanak-kanak bawah 12 tahun.

Diabetes : Satu kajian kecil yang dijalankan ke atas kanak-kanak yang mengidap diabetes jenis ke-2 (diabetes mellitus), mereka yang makan makanan yang tinggi kandungan omega-3 mampu mengurangkan tahap diabetes.

Kemurungan : Kajian pada 2006, minyak ikan mampu  mengurangkan simptom kemurungan keatas kanak-kanak dari usia 6-12 tahun.

kanak-kanak hiperaktif sukar memberi tumpuan didalam  kelas

Manfaat Omega-3 untuk Golongan Dewasa

Kardiovaskular : Orang yang mengambil  ikan dua kali  seminggu mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih rendah. Satu kajian lain menunjukkan minyak ikan dalam bentuk makanan atau suplemen mampu mengurangkan risiko kematian disebabkan oleh penyakit kardiovaskular sebanyak 32%. Mereka yang mengidap sakit jantung juga dinasihatkan mengambil 1 gram minyak ikan omega-3 setiap hari.

Kanser : Mereka yang mengambil omega-3 dalam jumlah yang tinggi mempunyai tahap yang rendah bagi sesetengah kanser seperti kanser payudara, kolon, ovari, esofagus dan lain-lain.

Kemurungan dan lain-lain masalah psikiatri : Terdapat bukti yang memberangsangkan berkenaan omega-3 memainkan peranan penting dalam otak manusia. Dan mereka yang menderita kenurungan mempunyai jumlah omega-3 yang rendah. Terdapat juga bukti omega-3 boleh membantu mereka yang mengidap skizofernia dan kemurungan akibat gangguan mental.

omega-3 membantu jantung yang sihat

Manfaat Omega-3 bagi Warga Tua

Kesihatan Jantung : Mencegah risiko komplikasi dan kematian pada mereka yang mengidap sakit jantung. Omega-3  membantu denyutan jantung agar stabil. Mengurangkan risiko kematian sebanyak 45% buat mereka yang pernah mengalami serangan sakit jantung. Memperlahankan arteriosklerosis dan merendahkan risiko strok.

Trigliserid :  DHA dan EPA mampu mengurangkan kadar trigliserid sebanyak 20% hingga 50%.

Rheumatoid Arthritis : Minyak ikan mampu mengurangkan simptom-simptom rhueumatoid atritis seperti kejang dan sakit diwaktu pagi, omega-3  perlu diambil dalam dose yang besar - 3-4 grams (dibawah pengawasan doktor)

Osteoperosis : Kajian mendapati orang yang mengambil ikan yang banyak dalam diet mereka mempunyai kepadatan  tulang pinggul yang tinggi. Kombinasi kalsium dan minyak primrose juga mampu meningkatkan kepadatan tulang bagi pesakit osteoporosis.

Daya Ingatan, Dementia dan Penyakit  Alzheimer : Beberapa kajian menunjukkan diet yang tinggi kandungan ikan membantu mengurangkan kehilangan daya ingatan dan risiko dementia yang lebih rendah. Suplemen omega-3 DHA membantu pesakit Alzheimer dan sakit yang berkaitan dengan kelemahan daya ingatan.


Salam sihat dan cantik,
~Aisyah~
UmmiAmmarArif
SID:1092808

Thursday, 13 February 2014

3 Jenis Sumber Protein Shaklee

Seperti yang kita tahu..badan kita memerlukan 7 kelas makanan.boleh refer post sy sebelum ni..


Kita memerlukan protein untuk membaiki tisu badan yang rosak dan membina sel baru untuk pertumbuhan, penghasilan bahan kimia seperti enzim dan hormon, membekalkan tenaga apabila diperlukan dan pembentukan tulang serta otot.

Sumber protein

POWER ENERGY DAN BERTENAGA DENGAN SHAKLEE

3 sumber protein dalam Shaklee adalah MEAL SHAKES, ESP dan CINCH SHAKE. Meh kita tengok apa perbezaanny ye..;)


1) BERAT

Meal shake - 544g
ESP - 850g
Cinch Shake - 765g

2) SUMBER

Meal shakeBuah2an, sayur2an, kacang soya & lactabumin(sejenis susu)
ESPNon GMO Soya
Cinch Shake Mix Non GMO Soya

Monday, 10 February 2014

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...

1) KARBOHIDRAT

Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen

Fungsi:
  • membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.
  • sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakan
  • membantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasi
Kesan kekurangan:
  • tubuh badan jadi lemah
  • kurang tenaga
  • pertumbuhan tubuh badan terbantut
Contoh makanan: 
Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Sunday, 9 February 2014

Healing crisis @ proses penyembuhan

Kebanyakan daripada kita yang mengambil vitamin dan suplemen Shaklee ini berasa vitamin ini tidak serasi dengan badan. Ada yang baru mengambilnya terasa demam, pening, sentiasa berpeluh dan lain-lain. Ketidakselesaan dari keadaan ini menyebabkan ramai antara kita yang berhenti mengambil vitamin ini. 

Sebenarnya anda tidak harus berhenti kerana apa yang anda alami adalah healing krisis di mana vitamin ini sedang membantu badan anda membuang toksin-toksin yang telah lama berkarat dan terpendam dalam tubuh. Proses pembuangan toksin ini amat penting supaya tubuh badan bersih dari 'sampah' dan segala nutrien dan khasiat vitamin akan diserap dengan baik oleh badan. 

sakit kepala
 Apakah itu healing crisis (krisis penyembuhan)?

Healing crisis adalah satu proses di mana badan mengalami satu keadaan penyucian dan pembinaan semula.  Ia digelar 'healing' (penyembuhan) kerana badan kita sedang sembuh dan akan menjadi lebih kuat.  Ianya disebut 'crisis' (krisis) kerana simptomnya kadang-kadang sangat dramatik dan boleh menyebabkan seseorang itu tidak selesa.  Healing crisis adalah satu proses yang normal yang dialami oleh seseorang apabila mengubat secara semulajadi. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.

Apa yang berlaku sebenarnya bukannya kesan sampingan, sebaliknya ia adalah tindakbalas normal yang menunjukkan supplement anda berkesan.  Ini bermakna sistem badan anda mula bekerja untuk membuang toksin-toksin yang telah lama berada di dalam badan.

Friday, 7 February 2014

Omega Guard untuk Ibu Hamil

OMEGA GUARD ----> 
Minyak Ikan Terbaik Di Dunia


KEISTIMEWAAN OMEGA GUARD SHAKLEE

  • Diestrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun.
  • Ia bukan dari hati minyak ikan malah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.
  • Berbanding omega produk lain, Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen didunia yg mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 Semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan byk lagi
  • 1 Sajian Omega Guard = 905mg asid lemak omega-3 EPA dan HDA !! 

Belajar dari cartoon Mr Bean..

Watch this...saje je nak share..macam comei je..banyak pengajaran sebenarnye...

  1. Sentiasa berusaha utk mencapai sesuatu walau byk rintangan dan halangan.
  2. Letakkan target yang jelas..apa yang kita mahu.
  3. Be creative.never give up in whatever you do. mr bean creative bila tembikai dia kena serang dgn ulat bila dia buat aliran air sekeliling tembikai tu.siap buat perangkap lagi.
  4. Nak berjaya ikut jalan yang betul.jangan dengki kat orang.
  5. Bersaing lah secara sihat.x mau macam jiran dia yg dengki kt mr bean.
  6. Usaha tangga kejayaan macam mr bean tu macam dia buat.cari gali ilmu camne nak tanam tembikai tu.

Yeah2..ok la..gudnite..moga hari esok lebih baik dari hari ni..daa~~ 

Makanan yang baik untuk ibu hamil

Assalamualaikum..hai anda pregnant? da masuk trimester ke-2 atau ke-3? Alhamdulillah tahniah eh..jaga baby tu elok2.pemakanan kena jaga k.makan yang berkhasiat. Ha meh baca ni..

teringat lak time preggy dulu..hee :)
Ibu hamil memerlukan nutrisi yang lebih dari orang biasa untuk memastikan ibu dan baby dalam perut sihat sejahtera. Selain itu, dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil, kelahiran pramatang dan kurang berat ketika lahir.

Harapannya biarlah bayi yang lahir nanti bijak, baik, sihat dan ceria bukan? Pemakanan merupakan faktor penting kerana apa yang kita makan akan memberi kesan kepada bayi. Kalau ikot pengalaman dulu, saya memang makan macam2 sampai kena marah dengan nurse.hihi..takde lah yg penting sebenarnya kena makan yang berkhasiat dan elak makan yg tajam, panas seperti nenas, tapai..

Antara makanan yang baik utk ibu hamil 

1. TELUR


Telur ni murah je tapi sebenarnya ia memberi khasiat dan penting kepada ibu kerana kandungan kolin dimana ia dapat mengurangkan risiko bayi terkena gangguan penyakit dan dapat mengurangkan stress ibu hamil sebelum bersalin.
Ada pula sekarang telur dengan omega 3, yang tu lagi bgus sebab omega 3 ni baik untuk otak dan perkembangan bayi.

Wednesday, 5 February 2014

Prudential BSN Takaful For All For Life

Cewah tajuk da macam sy ni agen kan..hihi..em xde la.saje nak sharing benefit insuran ni. mungkin ramai yang da sedar kepentingan insuran dan ada juga yg masih leka. Macam sy selalu kata sediakan payung sebelum hujan. Nanti kalau da sakit baru nak cari insuran tak guna dah sebab insuran tak cover sakit yg dah berlaku. price pun lebih mahal.Kita tak tahu bila kita sakit,bila kita susah. Malang tak berbau.


Tak kisah la nak ambil insuran ape pun tapi kena make sure you understand the policy and apa yang you boleh dapat. Make sure tak bertindih dengan faedah kewangan sedia ada. lagi satu better ambil yang ada saving. Paling kurang ada simpanan utk jangka masa panjang nanti. Since sy ni pengguna prudential, that's why la yg terpromote tu.my family pun mostly ambil prudential. Kami suami isteri sudah. Ammar Arif pun dah..panas lg ni ha baru dapat tadi agen hantar.

UBAT VS SUPLEMEN

Semalam duk cerita2 dgn customer..pesan apa dan cara makan ubat.alih-alih dia tanye pulak..

"Em.kak aisyah tak pening ke makan banyak?"

Senyum je baca soalan customer saya ni..saya pun jawab suplemen ni bukan macam ubat. dan terlintas la nak cite dgn readers UAA ni..;)

Ada beza ubat dan vitamin ni..sebab tu sy berani nk makan byk pun suplemen ni tapi kena makan dgn cara dan dos yg betul sebab kalau salah kesannya memang lebih teruk dari tak makan apa-apa suplemen. So sila pastikan jenis suplemen yang kita makan ye..

UBAT VS SUPLEMEN


1) Apa itu?
Ubat adalah bahan yang ganjil dengan tubuh, ia bukan sebahagian daripada tisu-tisu badan kita dan tidak juga menyumbang kepada pembinaan sel.

Suplemen adalah bahan berkhasiat,semulajadi dan penting kepada tubuh badan kita. Jika kita kekurangan mengambilnya, kita akan mengalami kelemahan dan kegagalan fungsi organ

Happy birthday sayang :)

Assalamualaikum..cepat je masa berlalu kan..da masuk bulan 2 da..means my baby pun da nak masuk 3 bulan.rase macam kecil je dlu.harap ammar dapat membesar dengan sihat dan gembira. 

ni la push factor sy..
Sempena 5 Februari ni..actually beday my hubby..smpat la jalan2 makan dgn dia n ammar..happy birthday my dear.May happiness always with u..moga kita sama-sama berjaya didunia dan akhirat.

my other half
Kami
Ummi Ammar Arif...nak jadi isteri,ibu,sahabat yg baik utk mereka berdua ni..doakan saya ye..:)


Sunday, 2 February 2014

Promosi Shaklee Februari 2014

Apa yang besh dengan Shaklee ni..antaranya yang paling saya suka dengan promosinya sebab kita boleh jimat sebab harganya lebih murah namun khasiat yang sama tetap diperoleh. Kalau bulan January dengan promosi ALFALFA nye..bulan February adalah bulan untuk.....

VITA-LEA ;)


Vitalea ni best sangat sebab dia lengkap dgn 28 jenis multivitamin dan multimineral. yang melengkapi nutrisi kita seharian.Boleh refer post tentang VITA-LEA.

Kebaikan UTAMA Vita-Lea Iron Formula Shaklee

Penambahan Tenaga Segera - pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun berkerja seharian

Pelengkap Nutrisi - Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran semata (vegetarian) dan juga anemia.

Keupayaan Sistem Produktif - Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

Metabolisma - Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.

Elemen Penting pada Sel Tubuh - Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tirod.

Melindungi Organ - melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.


Shaklee Vita-Lea Multivitamin Promotion Buy  6 Free 1
Dalam sebotol ni ada 120 biji 
Harga pasaran Semenanjung Sabah Sarawak RM88.75
Meh dapatkan harga diskaun jimat sgt2 dengan saya..
Segera Hubungi!!

pakat2 share satu office..satu family bgtau ada promo Vitalea bulan ni..meh2 cepat sebelum terlambat..

Salam sihat cantik,
~Aisyah~
UmmiAmmarArif
017-3468802